2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Hatalmas fogás: hatmilliárdnyi áfát csalt el két bűnszervezet

Két, csokoládéval és étolajjal kereskedő bűnszervezet leplezett le a NAV a Dél-Alföldön. A két banda együttesen hatmilliárd forint áfát csalt el. Mindkét ügyben vádemelési javaslatot tett az adóhatóság a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél: összesen 9 milliárd forintnyi vagyont zároltak, 47 ember ellen javasoltak vádemelést, négyen még szökésben vannak.
 
 

Két áfacsaló bűnszervezet ellen is sikerrel zárta vizsgálatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mindkét esetben vádemelési javaslattal adtuk át az ügyeket a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek – jelentette be Török Árpád a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának vezetője. Az egyik szervezet csokoládé, a másik étolaj kereskedelmével foglalkozott, együttesen csaknem hatmilliárd forint áfát „felejtettek el” befizetni a költségvetésbe. Szavai szerint mindkét esetben a revizorok hívták fel a pénzügyi nyomozók figyelmét a visszaélésekre.

A két ügyben a NAV több mint 9 milliárd forint értékben zárolt bankszámlákat és vagyontárgyakat, 47 gyanúsított ellen javasolnak vádemelést pénzmosás, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt. Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt egyébként 20 évig terjedő, pénzmosásért akár 8 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

A 2014 márciusában indult "csokoládés" ügyben 1,3 milliárd forintos áfacsalást követtek el, több mint 6 milliárd forint értékű áru átszámlázásával, míg a 2015 elején indult "étolajas" ügyben a jelenlegi adatok szerint 4 milliárd forintnyi áfát csaltak el – ismertette a részleteket Török Árpád. Ez utóbbi ügyben a gyanúsított férfi és felesége fiktív számlák miatt további 660 millió forint áfacsalással is gyanúsítható – tette hozzá.

A csokoládék miatt indult ügyben két Bács-Kiskun megyei raktáráruház megrendelése alapján egy negyvenéves Pest megyei férfi többek között ismert márkájú táblás csokoládét és más népszerű édességeket szerzett be nagy tételben Lengyelországból, Ausztriából, Németországból. Az irányításával egy 17 gazdasági társaságból álló bűnszervezet épült fel, amelyben az importált édességet olyan, a szervezethez tartozó cégeknek számlázták ki, amelyeknél az édesség a valóságban nem jelent meg. A "bukócégek" áfafizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget, valójában a csokoládét a két raktáráruházhoz szállították és eltitkolva annak uniós eredetét fiktív számlák segítségével belföldről származó, kedvező árú termékként szerepeltették könyvelésükben és adóbevallásukban.

A keletkezett haszonból több mint 220 millió forintot osztaléknak álcázva vettek ki - közölte Török Árpád, megemlítve azt is, hogy amikor a pénzügyi nyomozók a gyanúsítottakat őrizetbe vették, az egyik raktáráruház vezetőjének fia az édesapja bankszámlájáról próbált "eltüntetni" több mint 1 milliárd forintot. Ezt megakadályozták a pénzügyi nyomozók. Az ügynek 19 gyanúsítottja van, egy ember ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A másik ügyben egy étolajjal üzletelő 28 tagú bűnszervezetre csaptak le a NAV pénzügyi nyomozói. A gyanú szerint egy étolajgyártással foglalkozó gazdasági társaság vezetője a bűnszervezettől szerezte be fiktív számláit – közölte Varga Sándor pénzügyőr alezredes, a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóság vezető-helyettese. A banda az Európai Unió területéről vásárolta az étolajat, majd magyar cégekből álló számlaláncokon futtatta keresztül és számlázta az étolajgyártó részére. Az áru azonban a számláktól eltérően Romániából, Bulgáriából, Szlovákiából és Horvátországból egyenesen az étolajgyárba érkezett a piaci árnál 10-15 százalékkal olcsóbban.

Az üzemet később értékesítették, a befolyó összeget a férfi, a felesége, valamint 25 éves fiuk svájci, osztrák és magyar bankszámláin helyezték el. Amikor a pénzügyi nyomozók az ételolajgyár vezetőjét őrizetbe vették, felesége megpróbálta a magyar és osztrák bankszámlákon levő összegeket elutalni, de ezt a hatóságok, pénzügyi nyomozók megakadályozták - jegyezte meg az alezredes. A felderítésben a svájci, osztrák, valamint a román, szlovák, horvát, ukrán, szerb, macedón hatóságokkal is felvették a kapcsolatot. Az ügynek 28 gyanúsítottja van, három ember ellen nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben