Hiába drágább a sonka, még így is a minőségre mennek a magyarok

Hiába drágább a sonka, még így is a minőségre mennek a magyarok

MTI
A fogyasztók egyre minőségtudatosabban választanak sonkát, és ez különösen húsvétkor van így, hiába nőtt a különféle sonkák ára az idén - közölte a Magyar Húsiparosok Szövetsége az MTI-vel szerdán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közlemény szerint évek óta folyamatosan értékelődnek föl a jó minőségű termékek, bár a járvány hatását az idei húsvétra még nem lehet pontosan felmérni. Tavaly érzékelhető volt, hogy a bizonytalanság miatt a vásárlók érzékenyebbek lettek az árakra, és egyelőre nem tudni, hogy ez meddig tart - írta a Magyar Húsiparosok Szövetsége. Tájékoztatásuk szerint az idén gyorspácolt sonkát kilogrammonként már 1500 forintért is lehet kapni, míg a hagyományos módon érlelt, nyers, darabolt sonka ára 2500 forintnál, a parasztsonkáé pedig 3000 forintnál kezdődik.

A drágulás a koronavírus-járvány mellett a sertéspestissel, és a gabonaárak emelkedésével magyarázható - tették hozzá. Megjegyezték, hogy a vásárlónak tisztában kell lennie azzal, hogy a parasztsonka nem ugyanazt a minőséget képviseli, mint a feleannyiért kínált gyorspácolt. A korábbi évek tapasztalatai alapján Magyarországon az éves sonkatermelés harmada húsvétkor fogy el, háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm. Az összes főtt-füstölt húskészítményből 7-8 ezer tonna fogy el ilyenkor, ami értékben körülbelül 15 milliárd forintot tesz ki.

A szövetség nem ajánlja a kétes eredetű termékeket, főleg akkor, ha nem tüntették fel rajta a gyártót. Tanácsos ellenőrizni a jelölésén található többi információt is, különösen a szavatossági időt, valamint a termék megjelenését. A hús bizalmi termék, érdemes olyan gyártótól, olyan forgalmazótól venni, amely korábban sem okozott csalódást - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?