Hogyan kerülhet egy tucat tojás 42 ezer forintba?

agrarszektor.hu
Egy tucat tojás 42 ezer forintnak megfelelő bolívarba, egy kiló tészta pedig ennek kétszeresébe kerül Venezuelában. Sehol a világon nincs olyan magas infláció, mint ott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A pénz leértékelődése miatt az árak az egekbe emelkedtek, a boltokban áruhiány van - írja az Origo. A feketepiac virágzik, és bizonyos esetekben egy-egy termékért a 15-szörösét kell fizetni annak, amit az állami boltokban. A havi minimálbérből csak öt zacskó tésztára vagy öt kiló kukoricalisztre, esetleg két kiló tejporra futja.

Mára a világon Venezuelában a legmagasabb az infláció, elemzők szerint 2017 végére elérheti a 2200 százalékot. A hazai valuta, a bolívar leértékelődése miatt az állam és a kereskedők egyre nehezebben tudnak külföldről élelmiszert vásárolni, ami egyrészt nagyon magas árakhoz, másrészt áruhiányhoz vezetett.

A havi minimálbér Venezuelában 15 ezer bolívar (420 ezer forint). Ez első pillantásra soknak tűnhet, de a feketepiacon egy kiló tésztáért nem ritkán 84 ezer forintnyi bolívart is elkérnek, vagyis egyhavi minimálbérből öt kiló tésztát lehet venni.

A Business Insider összeállította, mennyibe kerül néhány alapvető élelmiszer a venezuelai feketepiacon.

- Egy kiló tejpor 196 ezer forintnyi bolívar. Tejet gyakorlatilag az egész országban lehetetlen kapni.
- Egy kiló kukoricaliszt 84 ezer forintnyi bolívar.
- Egy kiló tészta 84 ezer forintnyi bolívar.
- Egy tucat tojás 1500 bolívar, vagyis 42 ezer forint.
- A kávé luxus Venezuelában, fél kilóért 2000 bolívart, 56 ezer forintot kell fizetni a feketepiacon.

Egy 2015-ös felmérés szerint Venezuelában az emberek 76 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, és a helyzet azóta ilyen infláció mellett nyilván sokkal rosszabb lett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?