2021. szeptember 19. vasárnap Vilhelmina

Hírek - Élelmiszer

Jön a növényi alapú KFC-csibeburger

Az ismert gyorsétteremlánc, az amerikai Kentucky Fried Chicken megállapodást kötött a Beyond Meattel. Utóbbi növényi alapú húspótló készítményeket gyárt, és egyre többször kerül a hírekbe, többek között szárnyaló tőzsdei szereplése miatt. Úgy tűnik, a KFC sem hagyja figyelmen kívül az új étkezési trendet, és kész műhússal kedveskedni a vegánoknak.
 
 

Ahogy a két amerikai vállalkozás a sajtóközleményében kifejtette, megalkotnak egy új, növényi alapú csirkehús-utánzatot, a terméket pedig "Beyond Fried Chicken" néven dobják piacra. Az új fogás a csont nélküli csirkeszárnyra és csirkefalatokra (nuggets) fog hasonlítani, de semmilyen állati összetevőt nem tartalmaz majd. Ha a termék kedvező fogadtatásra talál, akkor az USA összes KFC-egységében kapható lesz.


A hírre a Beyond Meat részvényeinek értéke ismét megugrott, e hét elején 5,6 százalékos pluszban járt. Értéke messze meghaladja  a kibocsátáskori névértékét: rövid idő leforgása alatt megnégyszereződött. A Beyond Meat és riválisa, az Impossible Foods máris számos gyorséttermi láncot szolgálnak ki termékeikkel az USA-ban.

Eközben a hagyományos húsipar képviselői Amerika-szerte hevesen tiltakoznak az ellen, hogy a levágott állatokból származó termékeken kívül bármi mást húsnak lehessen hívni. Mississippi államban ezért  törvénnyel szabályozták, hogy nem lehet ráírni a nem húsból készült termékekre a „húsmentes hús" megjelölést. Missouriban pedig vétségnek számít és büntetőjogi kategóriába tartozik, ha egy növényi alapú termék csomagolásán bármilyen szó a húsra utal. Így nemcsak húsmentes húsnak nem lehet hívni a termékeket, de zöldségburgernek vagy vegetariánus sonkának sem. Erre válaszul az amerikai Növényalapú Élelmiszerek Szövetsége és egy, a műhúságazatban érdekelt vállalat úgy ragált: az ilyen jogszabályok sértik a szólásszabadságot.

Egy 2018-as felmérés szerint az amerikaik 75 százaléka még mindig a húsból készült burgert kedveli, de a maradék 25 százalék már jelentős piaci erő.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu