2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Élelmiszer

Jön a szüret: új szabályok határozzák meg a szőlőárakat

Új intézkedéscsomagot dolgozott ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), amelynek legfontosabb célja, hogy rendezett piaci viszonyokat alakítson ki az ágazatban a felvásárlási árak szabályozásával. A szakmaközi önkormányzat új intézkedése szerint azok a termelők, felvásárlók és borászok, akik 10 tonna felett állítanak elő vagy vásárolnak fel szőlőt, háromféle módon határozhatják majd meg áraikat.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a szőlő-bor ágazatban kidolgozta azokat az új szabályokat a borszőlő felvásárlására, amelyeket már az idei szüretben alkalmazni kell. A HNT által kidolgozott intézkedéscsomag figyelembe vette mind a termelők, mind a feldolgozók igényeit, törekedve a konszenzusra. A piac szervezése nem kizárólag jogszabályi úton rendezhető, ugyanis egyes területeken a piacszervezésben is lehetőség van arra, hogy a szakmai önkormányzat tagjaira nézve kötelező intézkedéseket fogadjon el - mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!A szakmai önkormányzat olyan piacszervezési intézkedést fogadott el, amellyel a várakozások szerint hosszú távon mindenki jól járhat. Mindez pedig a hegybírók segítségével végrehajtható és ellenőrizhető. Az új piacszervezési intézkedés legfontosabb célja a rendezett piaci viszonyok kialakítása az ágazatban. Ez azt jelenti, hogy azoknak a szőlőtermelőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben állítanak elő vagy vásárolnak fel borszőlőt, a szakmaközi intézkedés szerint háromféle módon határozhatják meg az árat: szerződésben, nyilvános árajánlatban vagy képlet alapján - hívta fel a figyelmet Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Akik már szerződéssel rendelkeznek, azoknak nem kell új szerződést kötniük. Az újonnan szerződő szőlőtermelők azonban az előző három évben eladott szőlő éves mennyiségi átlagának a felére kötelesek szerződést kötni, a felvásárlók pedig az előző három évben vásárolt szőlő éves mennyiségi átlagának felére. A fennmaradó 50 százalékra vagy nyilvános árajánlatot tesznek a felvásárlók, vagy a HNT árprognózisában alkalmazott képlet alapján rögzítik a felvásárlási árat. Meghirdetett felvásárlási ár hiányában a HNT a korábban bekért adatok alapján árprognózis-képletet dolgozott ki a szerződésen felüli részre. Ennek alkalmazásával számítják ki a borszőlő felvásárlási árát - tette hozzá a főtitkár.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu