Kész, vége? Eltűnhet a magyar csirkemell a hazai boltokból?

Kész, vége? Eltűnhet a magyar csirkemell a hazai boltokból?

agrarszektor.hu
Hamarosan eldől, hogy a kormány meghosszabbítja-e az élelmiszerárstopot. Ha igen, akkor a baromfi-feldolgozók továbbra is áron alul, jóval a valódi költségek alatt kénytelen szállítani az üzletekbe a termékeket. Ez azonban hosszú távon nem fenntartható, így az is elképzelhető, hogy a maximált árú termékeket inkább exportpiacokra viszik. Mindez azért is jelentene problémát, mert már egyébként is szűkül a csirkehús kínálata.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A baromfiágazat számára az inputköltségek emelkedése és az orosz-ukrán háború miatti bizonytalan piaci helyzet a legnagyobb kihívás, amelyet az újabb madárinfluenza-kitörések is nehezítenek - mondta egy konferencián Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója. A takarmány-, az energia- és az egyéb költségek olyan mértékben emelkedtek, amit már lehetetlen kigazdálkodni, ezért a termékpályaláncban mindenki megpróbálja ezeket érvényesíteni az átadási áraiban. A lánc végén ott a fogyasztó, és ez az árnövekedés sokkal intenzívebben elérhet hozzá, ha egyszer megszűnik az ársapka, amely a baromfiágazatban a csirkemellet és a csirke far-hátat érinti, és amelynek elvileg - ha a kormány nem dönt úgy, hogy meghosszabbítja - május 1-jén ki kellene futnia a rendszerből - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csorbai Attila elmondta azt is, hogy ha meghosszabbítják az árstopot, akkor tulajdonképpen kikopna a hazai üzletekből a magyar csirkehúsok, hiszen a kiskereskedő már nem tudná beszerezni őket, a feldolgozók pedig elfordulhatnak a hazai piactól. Ennek oka az, hogy külföldön is jól eladható a csirkemell, melynek exportárai jóval magasabbak az itthoniaknál. Eközben pedig a bizonytalan eredetű importáru is megjelenhet, ami szintén nem volna jó. A kiskereskedelmi egységekben látszott az elmúlt hetekben, a csirkemell és a szintén ársapka alá tartozó étolaj hiányzott a polcokról, hűtőkből. Nem lehet szó nélkül elmenni, hogy a trendek folyamatosan változnak, gondolunk itt például arra, hogy egyre többen váltanak vegetáriánus vagy vegán életmódra. A BTT igazgatója, mint fogalmazott, nem fogy egyelőre kevesebb baromfihúsból, de ha meg fognak ugrani az árak, akkor bizony ezt a húsfélét is elérheti a csökkenés. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az uniós agrárpolitika zöldítése is komoly kérdéseket vet fel, hiszen nem tudni, hogy ilyen szigorú feltételek mellett az európai termelők elő tudják-e állítani az állati termékeket, amiért ez a szabályozás komoly élelmezésbiztonsági kockázatot hordoz, ezért újra kellene gondolni. A madárinfluenza is nagyban befolyásolhatja a termelés mennyiségét, és nem csak a víziszárnyasok esetében. Az idei első negyedévben a csirketermékpályán például 8-10 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, mert bár a madárinfluenza mint egészségügyi probléma alapvetően a víziszárnyasokat érinti, de a telepítési korlátozások miatt sok csirketelepet sem lehetett termelésbe állítani. Csorbai Attila szerint ezek a folyamatok is megerősítik azt, hogy az uniós agrárpolitikában az élelmezésbiztonság garantálásának kellene az elsődlegesnek lennie, csak ezt követően kellene egyéb kérdésekkel foglalkozni.

Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb baromfipiaci jelentésében látszik a kínálat visszaesése. A csirkemellfilé átadási ára a 15. héten az egy évvel korábbinál 59,1, míg a csontos csirkemellé 66,9 százalékkal volt magasabb, összesített mennyiségük viszont csupán az egy évvel korábbinak a 80,1 százalékát érte el. A visszaesés érinti a nem árstopos húsrészeket is, hiszen például csontos csirkecombból az egy évvel ezelőtti mennyiség 72,2 százalékát értékesítették a feldolgozók  

- írja a lap. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?