2019. december 6. péntek Miklós

Hírek - Élelmiszer

Két pofára zabálják a műhúst, de még mindig nem elég

Akkora divat lett műhúst enni az Egyesült Államokban, hogy a termelés nem bírja tartani a lépést a kereslettel. Környezetkímélőbb, hatékonyabb előállítani, de ki tudja, mi marad ki belőle?
 
 

Akkora a kereslet a húsmentes (vagy mesterségesen előállított) húsra az Egyesült Államokban, hogy a gyártócégek nem tudják tartani a vele a tempót – írja a Wall Street Journalra hivatkozva az Index. A lap szerint a műhúsos cégek (például az Impossible Foods vagy a Beyond Meat) exponenciális növekedést mutatnak a piacon:

  • Beyond Meat részvényének ára rövid idő leforgása alatt megnégyszereződött, ezzel a cég értéke elérte a 6 milliárd dollárt
  • az Impossible Foods pedig 750 millió dollárnyi befektetést szívott fel 2011-es alapítása óta

A cégekkel több gyorsétteremlánc is leszerződött, de akkora a kereslet, hogy előfordult olyan eset, amikor a Burger Kingben kifogyott a műhúsos hamburger. 

De mi ez a műhús-dolog?

Az Index egy másik, összefoglaló cikkéből kiderül, hogy az álhúst két úton állítják elő:

  • növényi alapanyagokból, gombás-erjesztéses (biológiai) eljárással, vagy
  • állati fehérjéből, laborban.

Az Index azt is írja, hogy egyre növekszik a húsfogyasztás a Földön, ami a környezetszennyezés és a klímakatasztrófa egyik okozója - emiatt fenntarthatatlan. Sok problémát okoz, hogy a haszonállattal foglalkozó amerikai gazdaságok a tömegtermelésre átállva borzalmas körülmények között tartják az állatokat, összezsúfolva, antibiotikummal agyontömve, ami gyakorlatilag állatkínzás. 

 


Ezeken a problémákon látszik segíteni a műhús-termelés, amivel kapcsolatban két bökkenő lehetséges: az egyik, hogy a kamuhússal töltött ételek drágábbak (ez az amerikaiakat nem zavarja, a műhúst kínáló éttermek forgalma folyamatosan növekszik), illetve, hogy a mesterségesen előállított húsból kimaradhatnak olyan tápanyagok, amik a "természetes" úton előállítottban benne lehetnek.

A fokozott érdeklődés miatt a cégek már ott tartanak, hogy nem tudják kielégíteni a keresletet, hiába toboroznak folyamatosan új munkaerőt és próbálják növelni a kapacitásaikat. A Beyond Meat üzeme elméletben 11 ezer étterem igényeit képes kielégíteni, de ez sem elég, sok megrendelő csak jelentős csúszással jut hozzá a szállítmányához.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.

    A szakértő szemével

    Támogató:

    Agrárszektor Konferencia 2019

    Most még kedvezményes áron >>

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu