Két pofára zabálják a műhúst, de még mindig nem elég

agrarszektor.hu
Akkora divat lett műhúst enni az Egyesült Államokban, hogy a termelés nem bírja tartani a lépést a kereslettel. Környezetkímélőbb, hatékonyabb előállítani, de ki tudja, mi marad ki belőle?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Akkora a kereslet a húsmentes (vagy mesterségesen előállított) húsra az Egyesült Államokban, hogy a gyártócégek nem tudják tartani a vele a tempót - írja a Wall Street Journalra hivatkozva az Index. A lap szerint a műhúsos cégek (például az Impossible Foods vagy a Beyond Meat) exponenciális növekedést mutatnak a piacon:

  • Beyond Meat részvényének ára rövid idő leforgása alatt megnégyszereződött, ezzel a cég értéke elérte a 6 milliárd dollárt
  • az Impossible Foods pedig 750 millió dollárnyi befektetést szívott fel 2011-es alapítása óta

A cégekkel több gyorsétteremlánc is leszerződött, de akkora a kereslet, hogy előfordult olyan eset, amikor a Burger Kingben kifogyott a műhúsos hamburger. 

De mi ez a műhús-dolog?

Az Index egy másik, összefoglaló cikkéből kiderül, hogy az álhúst két úton állítják elő:

  • növényi alapanyagokból, gombás-erjesztéses (biológiai) eljárással, vagy
  • állati fehérjéből, laborban.

Az Index azt is írja, hogy egyre növekszik a húsfogyasztás a Földön, ami a környezetszennyezés és a klímakatasztrófa egyik okozója - emiatt fenntarthatatlan. Sok problémát okoz, hogy a haszonállattal foglalkozó amerikai gazdaságok a tömegtermelésre átállva borzalmas körülmények között tartják az állatokat, összezsúfolva, antibiotikummal agyontömve, ami gyakorlatilag állatkínzás. 

 

Ezeken a problémákon látszik segíteni a műhús-termelés, amivel kapcsolatban két bökkenő lehetséges: az egyik, hogy a kamuhússal töltött ételek drágábbak (ez az amerikaiakat nem zavarja, a műhúst kínáló éttermek forgalma folyamatosan növekszik), illetve, hogy a mesterségesen előállított húsból kimaradhatnak olyan tápanyagok, amik a "természetes" úton előállítottban benne lehetnek.

A fokozott érdeklődés miatt a cégek már ott tartanak, hogy nem tudják kielégíteni a keresletet, hiába toboroznak folyamatosan új munkaerőt és próbálják növelni a kapacitásaikat. A Beyond Meat üzeme elméletben 11 ezer étterem igényeit képes kielégíteni, de ez sem elég, sok megrendelő csak jelentős csúszással jut hozzá a szállítmányához.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?