2021. június 25. péntek Vilmos

Hírek - Élelmiszer

Kettős élelmiszerminőség - Nem csak módszertani hiba

A korábbi vizsgálatok alapján sokszor van különbség a Nyugaton és a Keleten forgalmazott, azonos márkájú élelmiszerek között, de még erősen vitatott, hogy ez a különbség jelentős-e, és mekkora szerepe van benne az adott ország ízlésvilágának. Ha az unió kiáll az azonos minőség mellett, akkor a vétkes gyártók elbúcsúzhatnak az árbevételük 4 százalékától. Az index.hu cikkét szemléztük.
 
 

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

 

Az Európai Unión belül forgalmazott élelmiszerek kettős minőségére vonatkozó feltételezésekből azt követően lett ügy 2017-ben, hogy a szlovák agrárminisztérium 22 olyan élelmiszer összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt lehet kapni. A laboratóriumi körülmények között végzett tesztből például kiderült, hogy a szlovák piacra szánt üdítőkben több tartósítószer és mesterséges édesítőszer volt, vagy hogy a hústermékekben kevesebb volt a hús Szlovákiában, mint Ausztriában. A magyar médiában ezt követően kaptak fel egy 2014-es vizsgálatot, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal készített.

Fazekas Sándor akkori agrárminiszter a vizsgálatokat kommentálva arról beszélt, hogy a multik silány minőségű élelmiszereket etetnek a magyarokkal és "megtévesztik, becsapják" a magyar vásárlókat, de a biztonság kedvéért elrendelt egy újabb Nébih-tesztet is. Az itt vizsgált 96 termékből 25 esetében találtak összetételbeli különbséget, azonban a teszt módszertana hagyott kivetnivalót maga után. Ahol nem egy szubjektív érzékszervi vizsgálat, hanem a beltartalom döntött, ott nem mindig volt egyértelmű, hogy melyik termék a rosszabb. Például a Kellogg's Corn Flakes kukoricapehely osztrák verziójában árpamalátát találtak, a magyar pedig maláta aromával készült; a magyar kukoricapehelyhez pedig adtak vitaminokat és ásványi anyagokat, az osztrákhoz viszont nem.

Forrás: MTI, Komka Péter

A közép- és kelet-európai országok egy csoportjának kérésére az Európai Bizottság 2017-ben kezdte el vizsgálni, hogy bizonyos élelmiszerek valóban silányabb minőségben kaphatók-e a kontinens keleti felén, mint nyugaton. A vizsgálat azért tartott ilyen sokáig, mert először létre kellett hozni az azonos márkájú és csomagolású termékek összehasonlíthatóságát lehetővé tevő módszertant.

Az  Európai Bizottság Közös Kutató Központja (Joint Research Centre - JRC) 64 azonos márkájú és címkéjű terméket vizsgált meg, és 20 esetében állapította meg, hogy azoknak eltérő az összetétele, azonban ez nem derült ki a csomagoláson feltüntetett szövegből. Ez azt jelenti, hogy az eltérés biztos, az azonban nem, hogy ezeknek az élelmiszereknek a minősége is rosszabb lenne. A legtöbb terméknél, amelynek összetételében a JRC eltérést talált, a nemzeti hatóságok vizsgálatai is eltérést mutattak ki. Összesen 140 termék minőségét ellenőrzik, és végleges eredményt csak a maradék 76 termék vizsgálata után hirdet az Európai Bizottság.

Annak ellenére, hogy a vizsgálat még nem zárult le, január végén az Európai Parlament Egységes Piacért és Fogyasztóvédelemért felelős Bizottsága (IMCO) 37 igen és egy nem szavazat mellett elfogadott egy előterjesztést, amely a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv szigorításával legalább

10 millió euróra (nagyjából 3,17 milliárd forintra), vagy az éves bevétel négy százalékának megfelelő pénzbírsággal büntetné azokat a cégeket, amikről kiderül, hogy "összetételében vagy jellegében eltérő" terméket forgalmaznak ugyanolyan csomagolással és elnevezéssel a EU keleti és nyugati tagállamaiban.

Az unió soros elnökségét januárban átvevő Románia februárban kezdene egyeztetni az Európai Parlamenttel a rendelet szigorításáról, azonban a rendelet megszavazását korlátozhatják majd egyes tagállamok, például Ausztria, ami már az előterjesztés egy korábbi verzióját is megtorpedózta.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu