Kettős élelmiszerminőség - Nem csak módszertani hiba

agrarszektor.hu
A korábbi vizsgálatok alapján sokszor van különbség a Nyugaton és a Keleten forgalmazott, azonos márkájú élelmiszerek között, de még erősen vitatott, hogy ez a különbség jelentős-e, és mekkora szerepe van benne az adott ország ízlésvilágának. Ha az unió kiáll az azonos minőség mellett, akkor a vétkes gyártók elbúcsúzhatnak az árbevételük 4 százalékától. Az index.hu cikkét szemléztük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

 

Az Európai Unión belül forgalmazott élelmiszerek kettős minőségére vonatkozó feltételezésekből azt követően lett ügy 2017-ben, hogy a szlovák agrárminisztérium 22 olyan élelmiszer összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt lehet kapni. A laboratóriumi körülmények között végzett tesztből például kiderült, hogy a szlovák piacra szánt üdítőkben több tartósítószer és mesterséges édesítőszer volt, vagy hogy a hústermékekben kevesebb volt a hús Szlovákiában, mint Ausztriában. A magyar médiában ezt követően kaptak fel egy 2014-es vizsgálatot, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal készített.

Fazekas Sándor akkori agrárminiszter a vizsgálatokat kommentálva arról beszélt, hogy a multik silány minőségű élelmiszereket etetnek a magyarokkal és "megtévesztik, becsapják" a magyar vásárlókat, de a biztonság kedvéért elrendelt egy újabb Nébih-tesztet is. Az itt vizsgált 96 termékből 25 esetében találtak összetételbeli különbséget, azonban a teszt módszertana hagyott kivetnivalót maga után. Ahol nem egy szubjektív érzékszervi vizsgálat, hanem a beltartalom döntött, ott nem mindig volt egyértelmű, hogy melyik termék a rosszabb. Például a Kellogg's Corn Flakes kukoricapehely osztrák verziójában árpamalátát találtak, a magyar pedig maláta aromával készült; a magyar kukoricapehelyhez pedig adtak vitaminokat és ásványi anyagokat, az osztrákhoz viszont nem.

Forrás: MTI, Komka Péter

A közép- és kelet-európai országok egy csoportjának kérésére az Európai Bizottság 2017-ben kezdte el vizsgálni, hogy bizonyos élelmiszerek valóban silányabb minőségben kaphatók-e a kontinens keleti felén, mint nyugaton. A vizsgálat azért tartott ilyen sokáig, mert először létre kellett hozni az azonos márkájú és csomagolású termékek összehasonlíthatóságát lehetővé tevő módszertant.

Az  Európai Bizottság Közös Kutató Központja (Joint Research Centre - JRC) 64 azonos márkájú és címkéjű terméket vizsgált meg, és 20 esetében állapította meg, hogy azoknak eltérő az összetétele, azonban ez nem derült ki a csomagoláson feltüntetett szövegből. Ez azt jelenti, hogy az eltérés biztos, az azonban nem, hogy ezeknek az élelmiszereknek a minősége is rosszabb lenne. A legtöbb terméknél, amelynek összetételében a JRC eltérést talált, a nemzeti hatóságok vizsgálatai is eltérést mutattak ki. Összesen 140 termék minőségét ellenőrzik, és végleges eredményt csak a maradék 76 termék vizsgálata után hirdet az Európai Bizottság.

Annak ellenére, hogy a vizsgálat még nem zárult le, január végén az Európai Parlament Egységes Piacért és Fogyasztóvédelemért felelős Bizottsága (IMCO) 37 igen és egy nem szavazat mellett elfogadott egy előterjesztést, amely a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv szigorításával legalább

10 millió euróra (nagyjából 3,17 milliárd forintra), vagy az éves bevétel négy százalékának megfelelő pénzbírsággal büntetné azokat a cégeket, amikről kiderül, hogy "összetételében vagy jellegében eltérő" terméket forgalmaznak ugyanolyan csomagolással és elnevezéssel a EU keleti és nyugati tagállamaiban.

Az unió soros elnökségét januárban átvevő Románia februárban kezdene egyeztetni az Európai Parlamenttel a rendelet szigorításáról, azonban a rendelet megszavazását korlátozhatják majd egyes tagállamok, például Ausztria, ami már az előterjesztés egy korábbi verzióját is megtorpedózta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13