2020. február 22. szombat Gerzson

Hírek - Élelmiszer

Magyarország a szigorú szőlőtelepítési jogok mellett

Magyarország támogatja azt a francia javaslatot, amely szerint a szőlőtelepítési jogok rendszerét hosszú távon szükséges fenntartani az összes borkategóriában - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.
 
 

A szaktárca hétfői közleményében ismerteti: Magyarország tíz másik bortermelő országgal együtt tett erre javaslatot egy palermói konferencián, amelyet a 2008-as uniós borreform esetleges kiigazításának előkészítésére hozott létre az Európai Bizottság. A korábbi ülésekhez képest jelentős előrelépés, hogy a bizottság ezen az ülésen határozott elmozdulást tett a telepítési jog szigorú szabályozásának eltörlésére irányuló álláspontjától, egy biztonsági hálót is bevezetne a telepítési jogok liberalizációja miatt esetleg bekövetkező negatív következmények kivédésére. 


Az ülésen Magyarországot képviselő Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint üdvözölte a bizottság szándékát a telepítési jogok rendszerének fenntartására, de hangsúlyozta, hogy a szigorú szabályozást valamennyi borkategóriánál meg kell őrizni. Magyarország egyetért a bortermelő uniós országokkal abban, hogy a telepítési jogok kezelésének módját továbbra is a tagállamokra kell bízni. A helyettes államtitkár fontosnak tartotta, hogy nem a telepítési jogok rendszerének fennmaradása akadályozza az európai borok versenyképességének növekedését. A francia javaslattól eltérően az Európai Bizottság csak a földrajzi nevet viselő boroknál hagyná meg a telepítési jogok rendszerét. A földrajzi név nélkül forgalomba kerülő boroknál a teljes liberalizáció bevezetését támogatja, a telepítési jogok kezelését pedig a tagállamok helyett a szakmaközi szervezetekre bízná.

A 2008-as borreform egyik központi eleme, hogy 2015-ig, de indokolt esetben 2018 végéig a tagállamokban fel kell oldani a szőlőültetvények telepítésére bevezetett tilalmat. A bortermelő tagállamok - köztük Magyarország - és a szakmai szervezeteket összefogó európai szövetségek már több éve hangoztatják, hogy a telepítési jogok szabályozásának 2015-től esedékes megszűntetése káros következményekkel járna az Európai Unió bortermelésére, negatívan érintené az európai bortermelők többségének jövedelmi helyzetét. A Vidékfejlesztési Minisztérium a szakmai szervezetekkel teljes egyetértésben támogatja azokat a törekvéseket, amelyek a telepítési tilalom fenntartására irányulnak, és a magyar bortermelők hosszú távú piaci jelenlétét segítik elő - közölte a szaktárca.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu