Magyarország az élmezőnyben: borban ott vagyunk az elsők között

agrarszektor.hu
Magyarország is ott van az Európai Unió legnagyobb bortermelői között, 2018-ban ugyanis több mint 1 milliárd liter bort exportáltunk az unió különböző tagállamaiba, összesen 97 millió euró értékben. Tavaly összesen 15 milliárd liter bor került értékesítésre az EU-n belül, a megtermelt bor több mint felét azonban az unión kívüli országokba exportálták az EU tagállamai.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2018-ban összesen 15 milliárd  liter bort (beleértve a gyöngyöző bort és a mustot is) értékesítettek a tagállamok az Európai Unión belül, és összesen (az EU-n belülre és kívülre) 22,7 milliárd euró értékben exportáltak - derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. A megtermelt bor több mint felét az EU-n kívüli országokba adták el 11,6 milliárd euró értékben, elsősorban az Egyesült Államokba (az EU-n kívüli export 33% -a), Svájcba, Kínába, Kanadába, Japánba és Hongkongba. Az EU legnagyobb bortermelői közé tartozik Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Portugália, Németország és Magyarország. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Magyarország 2018-ban összesen 1,2 millió liter bort importált az unión kívüli országokból, 647 900 euró értékben, míg az EU-n belüli országokból 65 millió litert importált tavaly 15 millió euró értékben. Az EU-n kívülre 2018-ban Magyarország 46 millió liter bort exportált 14 millió euró értékben, míg az EU különböző tagállamaiba 1,1 milliárd liter bort értékesített összesen 97 millió euróért. 

Az EU legnagyobb exportőre 2018-ban Franciaország volt, az unión kívüli borértékesítése 5,4 milliárd eurót tett ki, az összes EU-n kívüli kivitel 47 %-ának felelt meg. Őt követte Olaszország 3,1 milliárd euróval, majd Spanyolország 1,2 milliárd euróval. 

A behozatalt tekintve, az EU-tagállamok 2018-ban összesen 13,4 milliárd euró értékben importáltak bort, amelynek mindössze a 20% -a érkezett unión kívüli országokból (Chile, Ausztrália, Egyesült Államok, Dél-Afrika és Új-Zéland). Az EU tagállamai közül a legtöbb bort az Egyesült Királyság importálta, 1,2 milliárd euró értékben, őt Németország, Hollandia és Franciaország követte.

Megjegyzés: A tranzitkereskedelem miatt az EU-n belüli és az EU-n kívüli kereskedelemben kettős számlázás alakul ki. Ez azt jelenti, hogy ha például Chiléből Hollandián keresztül hoznak be bort, akkor azt a vámhatóságok vámkezelik, mielőtt például az Egyesült Királyságba szállítanák. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a bor megjelenik Hollandia és az Egyesült Királyság importjában is, így Hollandia Chiléből származó EU-n kívüli behozatalában, az EU-n belüli kivitelben azzal, hogy az Egyesült Királyságba kerül Hollandiából, valamint az Egyesült Királyság EU-n belüli behozatalában is. (Az Eurostat felmérésébe minden olyan EU-s vállalkozás, illetve szervezet benne volt, amelyek bármilyen célzott ipari tevékenységet végeznek, és legalább 20 alkalmazottal rendelkeznek.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03