Megőrülnek a magyarok ezért a húsért húsvétkor: úgy veszik, mint a cukrot

Megőrülnek a magyarok ezért a húsért húsvétkor: úgy veszik, mint a cukrot

Egy karnyújtásnyira van csak húsvét, ilyenkor a legtöbb család számára fontos, hogy kövessék a hagyományokat, melybe beletartozik a sonkavásárlás is. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy kellő odafigyeléssel kiválasztott, jó minőségű sonkák, esetleg kolbászok kerülhessenek az asztalokra, melyekkel teljessé tehetjük az ünnepet. Az elmúlt években azonban hozzászokhattunk ahhoz, hogy minden a feje tetejére állt, semmi sem olyan, mint korábban. Kérdés, hogy ez a húsvéti élelmiszerek esetében is így van-e - ennek járt most utána az Agrárszektor.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szépen megterített asztal, illatos sonkák, tojások, torma, kenyér és még sok más tradicionális finomság lepi el a magyar családok otthonát az év ezen időszakában, ám mindenek előtt nem árt tisztában lenni néhány dologgal. Többek között azzal, hogy például a húsvéti sonka megnevezés sokféle terméket takar: a sonka lehet nyers, hőkezelt, csontos, csont nélküli, bőrös vagy bőr nélküli. Azt már mindenki a saját ízlése szerint választhatja ki, hogy éppen lapockát, tarját, csülköt, kötözött sonkát, karajt vagy parasztsonkát szeretne fogyasztani. A piacokon és az üzletekben is óriási választék tárul elénk, így van miből válogatni, ezért érdemes rögtön az elején felhívni a figyelmet arra, hogy

Ezekre mindenképpen figyeljünk oda a sonkavásárlás során!

Amennyiben az embernek nincs bejáratott beszerzőhelye, olykor kifejezetten nehéznek tűnhet a vásárlás, főleg akkor, ha a csomagolt és kötözött sonkáról van szó, amelyeknél nem látni pontosan, hogy milyen a hús. Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára kérdésünkre elmondta, hogy a vásárlás kulcsa egy nagyon egyszerű a dolog, méghozzá a címke! Ha esetleg egy-egy terméken nincsen címke, akkor már ott erős lehet a gyanú, hogy valami nincsen rendben. Ha van, akkor pedig végig kell olvasni, meg kell nézni, hogy először is jó-e a sonka. A hagyományos sonkának 6 hónapos a szavatossági ideje, míg a többinek egy. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagyon fontos, hogy olyan helyen vásároljunk ilyenkor, amit már ismerünk és korábban is beszereztünk sonkát. Ha valami túlságosan is olcsó, hiába csábító, ne vegyük meg! Nincsenek csodák, mindenki ugyanabból az alapanyagból dolgozik, ezért az olcsóságnak oka van. A Hússzövetség tagvállalatai teljes mértékben megbízhatóak, érdemes ezen cégek a termékeit keresni. A lényeg, hogy olyan helyen vásároljunk, ahol még nem csalódtunk a sonkában - legyen az piac, őstermelő vagy nagyobb üzletlánc  

- fogalmazott Mostisch Martina. 

Továbbá arra sem árt figyelni, hogy ha például olyan hústerméket veszünk, ami már meg van főzve, azt ne főzzük meg újra. Figyeljük az adalékanyagokat, és egyszerűen nézzünk rá a húsra, állapítsuk meg, hogy szép-e, ha lehet, szagoljuk meg, és döntsük el, hogy olyan élelmiszert tartunk-e a kezünkben, melyet szívesen elfogyasztanánk a családunkkal. A Hússzövetség ügyvezető titkára, mint mondta, húsvét egy évben csak egyszer van, nem érdemes éppen ilyenkor spórolni, inkább vegyünk kevesebb, de jó minőségű árut.

EZ IS ÉRDEKELHET

Odáig vannak a magyarok ezekért az élelmiszerekért húsvétkor

A GfK összesítése szerint 2021 húsvétjára 3,2 millió háztartás 17,1 milliárd forint értékben összesen 7992 tonna sonkát, füstölt húst vásárolt, ami háztartásonként 2,5 kilogrammot, illetve 5400 forintot jelent. A magyar fogyasztók a többi húsáruhoz viszonyítva aránylag ritkán vesznek ilyen termékeket. A legkelendőbbek természetesen a klasszikus húsvéti füstölt áruk, de vannak olyanok is, akiknél ilyenkor kolbász is vásárolnak az ünnepi étkezésekhez. Emellett meg kell említeni, hogy a koronavírus-járvány javában átalakította a vásárlási szokásokat, ami ebben az esetben is elmondható: mint megtudtuk, a gyorsabb eljárásokkal készült sonkákból vélhetőleg több fog fogyni, mivel ezek olcsóbbak, hiszen az előállításuk is kevesebb időt vesz igénybe. Ez persze nem azt jelenti, hogy a többi, lassabb érlelésű és füstölésű termék ne fogyna, de tény, hogy valamelyest visszaesik a kereslet. Minderre rátett még egy lapáttal a folyamatos áremelkedés, hiszen például az ilyenkor különösen népszerű sonkák és füstölt húsok 2019 óta több mint 21 százalékkal drágultak, de a termékkategória átlaga is majdnem eléri a 14 százalékot. Ami viszont jó hírrel szolgálhat, hogy a magyar vevők is egyre tudatosabbak, hiszen megfigyelhető, hogy a húsvéti húskészítmények már javarészt hazai termékek, melyeket jobban is keresnek a fogyasztók a külföldről, például Szlovákiából behozottaknál.

EZ IS ÉRDEKELHET

Milyen árakra számíthatnak a vásárlók?

Erre a kérdésre nagyon nehéz pontos választ adni, hiszen számos termék közül válogathatunk, megannyi üzletben. De akár a piacon is megvehetjük a húsvéti ünnepi finomságokat, ezért az árak is rendkívül széles skálán mozognak. Általánosságban annyi elmondható, hogy 1700 forinttól akár 4000 forintig is felmehet a füstölt kötözött vagy diósonka kilója. Érdemes szem előtt tartani, hogy csak annyi sonkát vásároljunk, amennyi biztosan elfogy, ezért is tanácsosabb inkább kevesebb, de jó minőségű termékeket venni. 

A sokakat érintő kérdés: a sertéságazat kritikus helyzete milyen hatással lehet idén az ünnepre?

Sajnos azzal már mindenki tisztában lehet, hogy elképesztően mély gödörben van az európai - köztük a magyar - sertéságazat, ám Mostisch Martina nyugalomra intett mindenkit, hiszen nem kell hiánytól tartani. 

A boltokban minden elérhető, a cégek mindenből tudtak megfelelő mennyiséget és minőséget szállítani. Az ágazatban tapasztalható negatívumok nem most, hanem később fognak igazán megmutatkozni  

- mondta. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Összességében tehát elmondható, hogy sertéskrízis ide vagy oda, a magyar családok asztalára jó minőségű, a drágulások ellenére megfizethető áron elérhető hústermékek kerülhetnek. Ha a cikkben taglaltakra pedig odafigyelünk, akkor étkezés szempontjából garantáltan problémamentesen ünnepelhetünk.

Címlapkép forrása: Daniel Nemeth - Photography

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03