2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Élelmiszer

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki magyar akácmézet akar venni idén

Az elmúlt 50 év leggyengébb akácméztermése lehet az idei, a tavaszi fagyok ugyanis annyira kedvezőtlen hatással voltak az ország akácosaira, hogy azok 80 százaléka megsérült, a szokatlanul hűvös május pedig csak hab volt a tortán. Mindezek hatására máris másfélszeresére drágult a méz.
 
 

A tavaszi időjárás - a márciusi, áprilisi fagyok - abszolút kedvezőtlen hatással volt fagyérzékeny hazai akácosokra - mondta az InfoRádióban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Az ország 500 ezer hektárnyi akácerdejének 80 százalékán megsérültek az első, legtöbb nektárt adó virágrügyek az egy héten át tartósan fagypont alatti éjszakai hőmérséklet miatt. Ez tragédia a magyar méhészek számára, hiszen hazánkban a fő méhlegelő az akác, a fő árbevételi forrás pedig az akácméz, így ez nagyon érzékeny veszteséget jelent a méhészeknek - hangsúlyozta a szakember. 

Bár a megmaradt 20 százalék is mintegy 100 ezer hektárnyi erdőt jelent, és reménykedtünk, hogy ez megment minket, sajnos azonban a virágzás alatti hűvös, esős szeles időjárás hatására a magyar méhészek az elmúlt 50 év legrosszabb akácméztermését könyvelhették el

- tette hozzá Bross Péter. Szerinte ez azt jelenti, hogy jövő tavasszal már alig lesz akácméz, és egyes méhészek ki is futhatnak a készleteikből ekkora. De vannak olyan méhészek is az országban, akik idén semennyi akácmézet nem tudtak pergetni, ami nagyon ritkán fordul elő.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly is nagyon rossz évet zártak a méhészek, mert végig esett az akácvirágzás alatt. 

Már akkor is sírtak a magyar méhészek, idén azonban még annak a mennyiségnek is csak a harmadát termelték meg.

Szavai szerint idén nagyon nehéz lesz a konkrét súlyt, termésmennyiséget megjósolni. Egy átlagos évben 10-12 ezer tonna akácméz terem az országban, most jó, ha 3-6 ezer tonnányi lett. Mindezek hatására az akácméz felvásárlási ára egy hónap alatt másfélszeresére nőtt.

A nagybani áremelkedés azt jelenti, hogy ha minden hazai mézkiszerelő vagy közvetlenül értékesítő méhész érvényesíteni szeretné ezt az alapanyagár-emelést, akkor minimum 600 forinttal kell drágulnia az akácméznek kilónként

- tájékoztatott Bross Péter. Hozzátette, exportfüggő ország vagyunk, és mivel nagyon sok nyugat-európai cégnek szüksége van akácmézre, ezért egy-két cég talán elbírta ezt az áremelkedést. Az elnök szerint azt azonban nem lehet tudni, hogy a hazai élelmiszerüzletekben a magyar mézfogyasztók mit fognak szólni a drasztikus akácméz áremelkedéshez. Várakozásaik szerint az olcsóbb árfekvésű mézek, így a vegyes virágméz fogyasztása emelkedni fog a következő fél évben.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu