Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki magyar akácmézet akar venni idén

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki magyar akácmézet akar venni idén

agrarszektor.hu
Az elmúlt 50 év leggyengébb akácméztermése lehet az idei, a tavaszi fagyok ugyanis annyira kedvezőtlen hatással voltak az ország akácosaira, hogy azok 80 százaléka megsérült, a szokatlanul hűvös május pedig csak hab volt a tortán. Mindezek hatására máris másfélszeresére drágult a méz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavaszi időjárás - a márciusi, áprilisi fagyok - abszolút kedvezőtlen hatással volt fagyérzékeny hazai akácosokra - mondta az InfoRádióban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Az ország 500 ezer hektárnyi akácerdejének 80 százalékán megsérültek az első, legtöbb nektárt adó virágrügyek az egy héten át tartósan fagypont alatti éjszakai hőmérséklet miatt. Ez tragédia a magyar méhészek számára, hiszen hazánkban a fő méhlegelő az akác, a fő árbevételi forrás pedig az akácméz, így ez nagyon érzékeny veszteséget jelent a méhészeknek - hangsúlyozta a szakember. 

Bár a megmaradt 20 százalék is mintegy 100 ezer hektárnyi erdőt jelent, és reménykedtünk, hogy ez megment minket, sajnos azonban a virágzás alatti hűvös, esős szeles időjárás hatására a magyar méhészek az elmúlt 50 év legrosszabb akácméztermését könyvelhették el

- tette hozzá Bross Péter. Szerinte ez azt jelenti, hogy jövő tavasszal már alig lesz akácméz, és egyes méhészek ki is futhatnak a készleteikből ekkora. De vannak olyan méhészek is az országban, akik idén semennyi akácmézet nem tudtak pergetni, ami nagyon ritkán fordul elő.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly is nagyon rossz évet zártak a méhészek, mert végig esett az akácvirágzás alatt. 

Már akkor is sírtak a magyar méhészek, idén azonban még annak a mennyiségnek is csak a harmadát termelték meg.

Szavai szerint idén nagyon nehéz lesz a konkrét súlyt, termésmennyiséget megjósolni. Egy átlagos évben 10-12 ezer tonna akácméz terem az országban, most jó, ha 3-6 ezer tonnányi lett. Mindezek hatására az akácméz felvásárlási ára egy hónap alatt másfélszeresére nőtt.

A nagybani áremelkedés azt jelenti, hogy ha minden hazai mézkiszerelő vagy közvetlenül értékesítő méhész érvényesíteni szeretné ezt az alapanyagár-emelést, akkor minimum 600 forinttal kell drágulnia az akácméznek kilónként

- tájékoztatott Bross Péter. Hozzátette, exportfüggő ország vagyunk, és mivel nagyon sok nyugat-európai cégnek szüksége van akácmézre, ezért egy-két cég talán elbírta ezt az áremelkedést. Az elnök szerint azt azonban nem lehet tudni, hogy a hazai élelmiszerüzletekben a magyar mézfogyasztók mit fognak szólni a drasztikus akácméz áremelkedéshez. Várakozásaik szerint az olcsóbb árfekvésű mézek, így a vegyes virágméz fogyasztása emelkedni fog a következő fél évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?