2020. február 28. péntek Elemér

Hírek - Élelmiszer

Nagy agrárbiznisz Kínával - Van honnan fejlődni

Negyedével nőhet idén a magyar agrárexport Kínába, amelyhez hozzájárulhat, hogy a közép-kelet-európai országok közül Magyarországnak van a legtöbb termékcsoportra vonatkozó kiviteli engedélye. Tavaly több mint 22 milliárd forint volt a Kínába irányuló magyar agrárkivitel, de ez csak egy százalékát tett ki a teljes magyar agrárexportnak. A napokban több újabb kétoldalú megállapodás is született.
 
 

Megtízszerezte Magyarország a Kínába irányuló agrárkivitelt az elmúlt öt évben - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki a kínai karantén hivatal vezetőjével tárgyalt. Az agrártárca szerint az előzetes adatok azt mutatják, hogy a Kínába irányuló magyar agrárkivitel mintegy 25 százalékkal nőhet 2017-ben is.

Az exportbővüléshez hozzájárul, hogy a közép-kelet-urópai országok közül ma Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó kiviteli engedéllyel Kínába. Az engedélyek a sertés-, a liba-, a kacsa-, a marha- és a nyúlhúsra, illetve a tejtermékekre, az élő lovakra, a búzára és a tejre terjednek ki.

Az agrárszektor.hu korábbi információ szerint a Kínába irányuló teljes magyar agrárkivitel 22,8 milliárd forintot ért el 2016-ban, de ez még mindig csak mintegy egy százalékát tette ki a 2400 milliárd forintos összes magyar élelmiszerexportnak. Ez azt is jellenti, hogy a magyar agrárkivitel látványos növekedése rendkívül alacsony bázishoz képest következett be.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


A Kínát és 16 kelet-közép-európai államot tömörítő 16+1 és az „Egy övezet, egy út” kezdeményezések ismutatják, hogy Kína fejlődése Közép-Kelet-Európa számára nagy lehetőséget jelent - fogalmazott az agrártárca mostani közleménye szerint Fazekas Sándor. A két ország intézményei, politikai és üzleti szereplői között egyre több megállapodás jöhet létre. A közelmúltban megrendezett gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi fórumon hat-hat magyar és kínai vállalat, illetve intézmény kötött együttműködési megállapodást.

Fazekas Sándor a kínai karantén hivatal vezetőjével aláírta azt a dokumentomot, amely lehetővé teheti a magyar kukorica kivitelét.

A távol-keleti ország a napokban rendezett fórumon átnyújtotta a cseresznye-engedélyezési eljárásához szükséges kérdéssort is és ígéretet tett a madárinfluenzával kapcsolatos értékelési folyamat felgyorsítására. Magyarország az e-kereskedelemben és logisztikában, illetve a beszerzési-értékesítési láncok területén is kész együttműködni Kínával - jelentette be a miniszter.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu