2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Hírek - Élelmiszer

Nem lehet csak úgy szedni és árusítani medvehagymát

A medvehagyma gyűjtése engedélyhez kötött, és mivel élelmiszernek minősül, ezért árusításkor ugyanazok az általános jelölési, nyomon követési előírások vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tanácsolja, hogy a vevők vásárláskor ellenőrizzék a csomagolást.
 
 

Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad – hívja fel a figyelmet Nébih. A medvehagyma árusításakor fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét.

MTI-fotó: Sóki Tamás

Mivel sok az illegálisan gyűjtött vagy importált áru, ezért a hivatal azt tanácsolja, hogy a vásárlás előtt a vevők ellenőrizzék a csomagolást. Az érdeklődők a erdőterületek besorolásáról a Nebih erdőtérképén tájékozódhatnak (www.erdoterkep.nebih.gov.hu.). A Nébih felhívta a figyelmet arra is, hogy a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a mérgező gyöngyvirágéval, a levek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu