Nincs mese: ha ez így megy tovább, kevesebb lesz a magyar gyümölcs

Nincs mese: ha ez így megy tovább, kevesebb lesz a magyar gyümölcs

met.hu
A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy a felsorolt gyümölcsök várható piaci helyzetét és árát illetően még korai lenne jóslásokba bocsátkozni. Egyelőre csak a szamócapiacot lehet látni, ahol a nagybani piaci ár a legjobb esetben a tavalyi szintet éri el, de sokszor alatta marad. Megjegyezte, hogy a termelés költségei - fajtól függően - 25-50 százalékkal nőttek, de a termelői árak ezt nem követik, a nagy láncok a tavalyi árakon akarnak vásárolni. Az pedig minden kertészeti kultúrára igaz, hogy ha tartósan ez marad a helyzet, és az átvételi árakban nem ismerik el a költségnövekedést, akkor csökkenni fog a termelés - figyelmeztetett a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

A FruitVeb alelnöke a dinnyepiacról elmondta, hogy tavaly az európai görögdinnye-termelés válságos évet élt meg, ezért az idén egész Európában - így Magyarországon is - csökkennek a termőterületek. Ha a fogyasztás szempontjából jól alakul az időjárás, vagyis Észak- és Közép-Európában meleg lesz a nyár, akkor az idén kedvezőek lehetnek az árak - nyilatkozta Kelemen Péter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?