Rajonganak ezért a magyar gyümölcsért külföldön: úgy veszik, mint a cukrot

Rajonganak ezért a magyar gyümölcsért külföldön: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Uniós és magyarországi szinten is egyre csökken a szilva termőterülete, míg a betakarított termés mennyisége az elmúlt években lényegében nem csökkent, vagyis jelentősen emelkedett a termelés színvonala. A szilva számára a 2020-as év eléggé rossz volt, az unió külkereskedelmi egyenlege friss szilva tekintetében a korábbi évekhez képest negatívra változott. Ugyanez a tendencia volt megfigyelhető Magyarországon is, ahol tavaly, hosszú évek után először a behozatal meghaladta a kivitelt. 2021-re azonban helyreállni látszanak a korábbi trendek, a magyar szilvatermés exportja továbbra is főleg Németország felé irányul. Magyarország piaci részesedése az EU-ban 4-5 százalékos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a szilva termőterülete csökkenő tendenciát mutat, 154 ezer hektár volt 2020-ban, míg az ezredforduló idején 220 ezer hektár. A betakarított termés mennyisége 2020-ban 25%-kal 1,29 millió tonnára csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az unió legnagyobb szilvatermelő tagországai Románia (464 ezer tonna, az itt termett szilva többsége ipari célú feldolgozásra kerül), valamint Franciaország (190 ezer tonna), Olaszország (156 ezer tonna) és Spanyolország (153 ezer tonna) voltak 2020-ban. Németországban a Destatis szerint idén a kedvezőtlen időjárás (elsősorban a késő tavaszi fagyok) miatt 27%-kal kevesebb, 37 ezer tonna szilvát takaríthatnak be, szemben a tavalyi 47 ezer tonnával, ami megfelelt az előző tíz év átlagának. Az országban 4200 hektáron termesztenek szilvát, a legjelentősebb körzet Baden-Württemberg (1800 hektár), melyet Rajna-vidék-Pfalz követ (900 hektár).

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Szerbiában az éves szilvatermés 430-580 ezer tonna között ingadozott az elmúlt három évben (Eurostat), az idén a fagykárok miatt várhatóan kevesebb szilvát takarítanak be. A Lengyelországi Statisztikai Hivatal (GUS) becslése szerint Lengyelország szilvatermése 10%-kal 110 ezer tonnára nőhet az idén az egy évvel ezelőttihez képest. Ukrajnában az elmúlt években nőtt a szilvaültetvények területe, idén bőséges volt a termés, rekordalacsony árak alakultak ki szemben a 2020. évi magas árakkal: 2021. október 8-án 0,3 USD/kg, egy évvel korábban 0,53 USD/kg
(east-fruit.com).

Az Eurostat adatai szerint az EU belső piacán a friss szilva legnagyobb exportőre Spanyolország volt 2020-ban, majd Hollandia és Olaszország következett a sorban, míg a vezető importőr Németország volt. Az unió külkereskedelmi egyenlege friss szilva tekintetében negatívra változott 2020-ban: 55,7 ezer tonna export állt szemben 92,9 ezer tonna importtal. Az Európai Unióba szállított friss szilva mennyisége 36%-kal 48,6 ezer tonnára bővült 2021 első fél évében az egy évvel korábbihoz képest. A közösség határain kívülről a Dél-afrikai Köztársaságból 83%-kal több (37,1 ezer tonna), míg Chiléből 29%-kal kevesebb (9,3 ezer tonna) szilva érkezett.

A KSH adatai szerint Magyarországon 7,06 ezer hektárról 27 ezer tonna szilvát takarítottak be 2020-ban, ami az elmúlt húsz év legalacsonyabb termése volt. Szakértők szerint idén az előző évi gyenge kínálat után nagyobb termés várható. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a magyar termelők a jó évjáratokban 70-80 ezer tonna szilvát takarítanak be, míg a legrosszabb években 50 ezer tonna körül alakult a hazai szilvatermés. A sokéves átlagtermés 65 ezer tonna magasságában van. Az Agrárszektor által korábban megkeresett szakember beszélt arról is, hogy a szilvapiacon a 2021-es szezonban alapvetően a kiegyensúlyozott kereslet kínálati viszonyok és elfogadható, illetve jó árak voltak a jellemzők.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint a friss szilva kivitele 1,4-7,6 ezer tonna között mozgott az elmúlt három évben. Az export főleg Németországba irányul, ahol Spanyolországot és Olaszországot követően a harmadik helyet foglalja el Magyarország a beszállító országok rangsorában. A Magyarországra importált friss szilva mennyisége 0,94-1,52 ezer tonna között alakult az elmúlt három évben. A 2020. évi rekordgyenge termés következtében a friss szilva külkereskedelmi egyenlege a korábbi évektől eltérően pozitívról negatívra változott, a szilvabehozatal (1,44 ezer tonna) kevéssel, de meghaladta az exportot (1,43 ezer tonna). Az idei év első hét hónapjában 13%-kal kevesebb, 599 tonna szilva érkezett az országba (döntően Spanyolországból), mint az előző esztendő azonos időszakában.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi szezon idején a hazai mellett folyamatosan jelen volt az import szilva is. A belföldi szilva a 27. héten jelent meg a piacon átlagosan 450 forint/kilogramm termelői áron. A szilva termelői ára (393 forint/kilogramm) megegyezett a 27-40. héten az elmúlt év azonos időszakának átlagárával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?