Tejtermelésben sehol sem vagyunk a németekhez képest: itt az uniós lista

Tejtermelésben sehol sem vagyunk a németekhez képest: itt az uniós lista

agrarszektor.hu
Több mint 1,5 millió tonna volt Magyarország tehéntejtermelése 2018-ban, amivel így az Európai Uniós lista középmezőnyének végén foglalhattunk helyet. A rangsor első hat helyezettje mind 10 millió tonna felett termelt 2018-ban, Németországgal az élen, ahol közel 32,5 millió tonna volt az éves tehéntejtermelés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2018-ban az egy főre jutó tejfogyasztás az Európai Unióban 57 liter volt, míg Magyarországon 54,6 liter, amiből jól látszik, hogy fogyasztásban nem sokkal vagyunk elmaradva az átlagtól. A tehéntejtermelést tekintve azonban hazánk mindössze az uniós lista középmezőnyének végén kapott helyet, kicsit több mint 1,5 millió tonnával. Habár így is olyan országokat előztünk meg, mint Litvánia, Szlovákia, Lettország, Bulgária, Horvátország, vagy akár Luxemburg, de az első öt helyezettől még nagyon el vagyunk maradva. 

A rangsor első helyén Németország végzett, több mint 32 millió tonnás tehéntejtermelésével, őt követi Franciaország 24,5 millió tonnával, Nagy-Britannia (aki azóta már nem EU-tagállam) 15 millió tonnával és Hollandia 13,8 millió tonnával. Szintén 10 millió tonna feletti volt még a tehéntejtermelése 2018-ban Olaszországnak és Lengyelországnak is. A lista utolsó tíz helyezettjének mind 1 millió tonna alatt volt a tejtermelése két évvel ezelőtt, a legutolsó helyekre olyan országok kerültek, mint Luxemburg, Ciprus vagy Málta, ez utóbbinak mindössze 40 ezer tonna volt a tehéntejtermelése 2018-ban. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?