2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Élelmiszer

Tejtermelésben sehol sem vagyunk a németekhez képest: itt az uniós lista

Több mint 1,5 millió tonna volt Magyarország tehéntejtermelése 2018-ban, amivel így az Európai Uniós lista középmezőnyének végén foglalhattunk helyet. A rangsor első hat helyezettje mind 10 millió tonna felett termelt 2018-ban, Németországgal az élen, ahol közel 32,5 millió tonna volt az éves tehéntejtermelés.
 
 

2018-ban az egy főre jutó tejfogyasztás az Európai Unióban 57 liter volt, míg Magyarországon 54,6 liter, amiből jól látszik, hogy fogyasztásban nem sokkal vagyunk elmaradva az átlagtól. A tehéntejtermelést tekintve azonban hazánk mindössze az uniós lista középmezőnyének végén kapott helyet, kicsit több mint 1,5 millió tonnával. Habár így is olyan országokat előztünk meg, mint Litvánia, Szlovákia, Lettország, Bulgária, Horvátország, vagy akár Luxemburg, de az első öt helyezettől még nagyon el vagyunk maradva. 

A rangsor első helyén Németország végzett, több mint 32 millió tonnás tehéntejtermelésével, őt követi Franciaország 24,5 millió tonnával, Nagy-Britannia (aki azóta már nem EU-tagállam) 15 millió tonnával és Hollandia 13,8 millió tonnával. Szintén 10 millió tonna feletti volt még a tehéntejtermelése 2018-ban Olaszországnak és Lengyelországnak is. A lista utolsó tíz helyezettjének mind 1 millió tonna alatt volt a tejtermelése két évvel ezelőtt, a legutolsó helyekre olyan országok kerültek, mint Luxemburg, Ciprus vagy Málta, ez utóbbinak mindössze 40 ezer tonna volt a tehéntejtermelése 2018-ban. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu