2020. november 29. vasárnap Taksony

Hírek - Élelmiszer

Teljesen összezavarhatja a magyar vásárlókat a sertéshúsokon található új jelölés

2020 január 15-től jelölni kell azokban a magyar boltokban, ahol van frisshús-pult, hogy honnan származnak a sertéshúsok. A 200 négyzetméternél kisebb üzletekben szövegesen, az ennél nagyobbakban zászlókkal kell feltüntetni, melyik országból érkezett az áru. Ez a tájékoztatási forma azonban összezavarhatja a vásárlókat, hiszen csak azokban a boltokban találkozhatnak majd a jelöléssel, ahol van húspult.
 
 

Zavaróan hathat a vásárlókra, hogy csak bizonyos boltokban lesznek láthatók azok a jelölések, amelyekkel január 15-től a frisshús-pultban található sertéshúsok származását kell feltüntetni - mondta az Inforádiónak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Van ahol zászlóval, van ahol szövegesen kell megjelölni, honnan származik az áru, a szakember szerint azonban lesznek olyanok, akik nem ismerik majd fel a zászlót, így nem derül ki számukra a termék száramzási országa, vagyis a gyakorlatban zökkenőket fog okozni ez az általános megoldás, amit az Országos Kereskedelmi Szövetség nem is támogatott.

A főtitkár hangsúlyozta, helyesnek tartja a kormány azon célját, amelyen hosszú ideje dolgoznak is, hogy a magyar termékeknek, amennyire az uniós szabályok engedik, reklámlehetőséget biztosítsanak. Ugyanakkor a gyakorlati végrehajtást illetően jó néhány kérdés felvetődött a jelenlegi rendelet előkészítése során. Vajon ha nincs magyar sertéshús a pultban, akkor is föl kell-e tüntetni a származási helyeket? Hiszen a zászlós jelölés igencsak feltűnő, szemben a szöveges felirattal, amit nem biztos, hogy elolvas a vásárló, előbbi azonban fel fog tűnni – magyarázta Vámos György.

A szakember abban viszont egyetértett, hogy az, hogy a kínált hús korábbi fagyasztására vonatkozó tájékoztatást is kötelező lesz föltüntetni január 15-től, az minden kétséget kizáróan egy hasznos információ, és a vásárlókat védi. Hiszen egy húsféleséget, amit korábban lefagyasztottak, majd felengedetek és így kerül a pultba, azt otthon már nem szabad ismételten lefagyasztani.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu