2021. május 13. csütörtök Szervác, Imola

Hírek - Élelmiszer

Több száz millióból fejlesztett Magyarország egyik legnagyobb szőlőfeldolgozója

Több mint hétszázmillió forintból csarnokkal és raktárral, energetikai fejlesztéssel és eszközbeszerzéssel bővítette kapacitását bócsai telephelyén a Weinhaus borászati Kft. - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.
 
 

Szabó Ferenc elmondta, a mintegy 706 millió forint összköltségű beruházást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) nyert 271 millió forint támogatásból, 279 millió forint hitelből és 156 millió forint önerőből valósították meg. Az elmúlt két évben a fejlesztések keretében bócsai telephelyükön egy 700 négyzetméteres bortároló csarnokot és egy ezer négyzetméteres raktárt építettek a palackozott termékek tárolására. Elvégezték a már meglévő épületek energetikai korszerűsítését is napelem rendszer kiépítésével, és egyebek közt szőlőszállító konténereket és kiszolgáló tartályokat vásároltak.

A vállalkozás ügyvezetője beszélt arról is, hogy a Kiskőrösi ÁG 1968 óta működő borászati üzemének 1994-es privatizálása, majd a 2001-ben történt tulajdonos- és menedzsment-váltása óta cégük jelentős átalakuláson és fejlődésen ment keresztül. Napjainkban a Weinhaus Kft. már nem csak a térség, hanem Magyarország egyik legnagyobb szőlőfeldolgozója és borászati üzeme. Fehér borból évente mintegy 5 millió, vörös és rosé borból pedig nagyjából 7 millió palackkal készítenek. A mostani beruházást megelőzően a szőlőfeldolgozás modernizálására költöttek mintegy 300 millió forint értékben. A korszerűsítésekkel és bővítésekkel számításaik szerint termelési kapacitásuk nagyjából 15%-kal nő, ami nagyságrendileg mintegy 500 millió forint árbevétel-növekedést eredményezhet, tette hozzá Szabó Ferenc.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg 52 főt foglalkoztató Weinhaus Borászati, Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2018-ban 5,8 milliárd forint, míg az előző üzleti évben mintegy 4,6 milliárd forint volt. A társaság árbevételének mintegy 40%-a származik exportértékesítésből. Termékeit Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, Németországba, Ausztriába, Svájcba, Olaszországba, Svédországba, Japánba és az Amerikai Egyesület Államokba szállítja. Az évente mintegy 10 millió palack bort értékesítő vállalat adózott eredménye 2018-ban 1,2 milliárd, 2017-ben 530 millió forint volt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu