2021. április 13. kedd Ida

Hírek - Élelmiszer

Újabb csapás érte a magyar pálinkafőzdéket: ennek már sosem lesz vége?

Egyelőre nem lehet felmérni, milyen hatással lesz a magyar pálinkapiacra, hogy egy uniós irányelv szerint ingyenes lehet a magáncélú főzés, a részletszabályok kidolgozása ugyanis még folyik, az adómentességet biztosító előírások pedig 2022. január 1-jén léphetnek életbe. A kereskedelmi pálinkafőzdék ugyanakkor nehéz helyzetben vannak aminek egyik oka, hogy idén nagyon kevés, drága és változó minőségű gyümölcs termett, emellett nagy csapás az ágazatnak a koronavírus-járvány is, sok főzdében nullára esett vissza a forgalom.
 
 

A hatályos regulákhoz képest az a változás lényege, hogy a gyümölcspárlatfőzés háztartásonként évente 50 literig adómentes lesz - mondta a Világgazdaságnak Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke. Az uniós irányelv szerint ez a mentesség egyaránt érvényes az otthoni és a bérfőzdei magáncélú előállításra, de az így lefőzött párlatot a főző magánszemély nem értékesítheti. Mint ismert, magáncélra jelenleg is lehet ugyanekkora mennyiségben párlatot főzni, de csak adójegy birtokában. A megvásárolt adójegyek mennyisége azonban csupán harmada annak, amennyi az országban működő főzőberendezések számából következne – tette hozzá. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A PNT-elnök szerint a kereskedelmi főzdék nehéz helyzetben vannak. Ennek egyik oka, hogy idén nagyon kevés, drága és változó minőségű gyümölcs termett. A cseresznye és a barack elfagyott, a meggynél éppen érés idején érkeztek a nagy esők, a gyümölcs vizes lett és lerohadt a fákról, a szilvatermés a hírek szerint szintén csupán a szokott mennyiség fele, alma is jóval kevesebb terem, talán csak a körte az, amelyik a pálinkafőzők szempontjából is elfogadható mennyiségben és áron érhető el a piacon – tájékoztatott Mihályi László.

Forrás: MTI Fotó: Vajda János

Nagy csapás az ágazatnak a Covid–19-járvány is, mivel a kereskedelmi főzdék által előállított pálinkák nagy részét a vendéglátószektor veszi fel, az pedig hónapokra leállt, emiatt ebben az időszakban sok főzdében szinte nullára esett a forgalom. Az újraindulás után a balatoni vendéglátóhelyekre szállító pálinkafőzők helyre tudták állítani eladásaikat, de a külföldi turisták elmaradása miatt a budapesti értékesítés rendkívül alacsony szinten maradt.

A járvány ráadásul nem éppen a legjobb állapotában érte az ágazatot. Tavaly január 1-jétől terjesztették ki ugyanis a pálinkára is a népegészségügyi termékadót (neta), ez a 2019-es forgalmat nagyjából a felére vetette vissza. A PNT-elnök szerint a visszaesés akkor is legalább 40 százalékos, ha azzal is számolunk, hogy a forgalmazók nagy része – az egy liter 45 fokos pálinkára áfa nélkül is ezer forint fölötti pluszterhet rakó netára készülve – már 2018 végén feltöltötte a készleteit.

Az idei első negyedévben már több pálinkát értékesítettek a főzdék, mint egy évvel korábban, de a forgalom még mindig nem érte el 2017–2018 hasonló időszakának adatait. Erre jött a pandémia, de hogy végül az idei forgalom alatta marad-e, vagy meghaladja a 2019-est, arról Mihályi László még nem tudott nyilatkozni. Sok függ attól, hogy lesznek-e korlátozások, és hogyan alakul a karácsonyi szezon. A főzdék dolgoznak, vásárolnak gyümölcsöt is, de nem olyan mértékben, mint egy normál évben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu