A magyar vásárlók körében nincs divatja a repceméznek, annak ellenére sem, hogy rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Ha repcemézet vennénk, az interneten kell keresgélnünk vagy a piacokon, mert a boltok polcain nem található meg ez a krémes állagú, fehér színű mézfajta. Pedig talán felfedezhetnénk magunknak akár mindennapi használatra is, hisz amellett, hogy számos pozitív hatása ismert, még nem is annyira drága: 1 kilogramm kerül nagyjából 2000 Ft-ba, attól függően, hol vesszük. Persze ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk mézhez a szuper- és hipermarketek polcairól, pontosabban sok esetben inkább csak mézszerű, mézet is tartalmazó termékekhez - írja a HelloVidék.
A repceméz méltatlanul szorult a háttérbe, a mellőzés okáról és az ágazatban betöltött helyéről a szakmában több mint 30 éve sikeres szakember, az elhivatott méhész és mézszakértő, Fulmer Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa nyilatkozott a lapnak. A magyar piacon hagyománya van annak, hogy melyik mézek kelendőbbek és melyek nem. Egyfajta fogyasztói ízlés határozza ezt meg, ami régóta él az emberekben, mondhatni belevésődött a köztudatba. Nálunk az a méz a kívánatos és kelendő, amelyik nem, vagy csak nagyon lassan kristályosodik ki, ezért mondhatni, hogy a magyar fogyasztó a folyékony méz híve.
- mondta Takács Fulmer Ferenc.
Nem hiába tartják csodaszernek a mézet, hiszen számos jótékony hatással bír: 100-nál is több aromaanyag, 28 féle aminosav, 12 féle ásványi anyag, 10 féle szénhidrát, 8 féle vitamin található benne, továbbá enzimek, szerves savak és baktériumölő anyagokat is tartalmaz. Nem meglepő módon széles körben használják a benne található számos hasznos tápanyagnak (aroma, vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok, szénhidrát) köszönhetően. Emellett, eltérő eredetének és összetételének következtében, minden mézfajta rendelkezik olyan specifikummal, sajátosságokkal, amelyek miatt a gyógyítás különböző területein alkalmazhatóak.
Hazánk teljes területén termesztik a repcét, a Dél- és Nyugat-Dunántúl jellegzetes látképe a tavasszal sárga virágba borult repcetábla. A korai virágzásnak és a kiterjedt repceállománynak köszönhetően a méhészeti szezon első méze, és a méhészek nagy része foglalkozik az előállításával. A repcevirágzásnak nemcsak a méhészek örülnek: tápértékben gazdag méze és virágpora miatt a méhek kedvenc csemegéje. A színét tekintve a halványsárgától egészen a krémszínig terjedhet. Krémméznek is nevezik, mivel állaga néhány napon belül a folyékonyról szemcsésre vált. Finom aromájának és selymes zamatának köszönhetően teák és kávék ízesítésére, cukorpótlóként is kiválóan alkalmazható, de az állagából adódóan könnyű dolgozni vele, így hát sütéshez is nagyszerű alapanyag.
A repcét egyébként a hatvanas években kezdték el vetni, elvileg bioüzemanyagként való felhasználása miatt, valójában a ki nem használt termőterületek hasznosítására, így vonták ki a termőterületeket a termelésből. Mivel termesztett kultúráról van szó, nem is lett nagyon népszerű a belőle készült méz sem hazánkban, annak ellenére sem, hogy rengeteget termelünk belőle. Magyarország méznagyhatalomnak számít, hiszen mintegy 30 országba adunk el mézet, rengeteg feleslegünk van, ami a hazai piacon nem értékesíthető.
- fogalmazott ki a szakember.
Óriási felesleget termelünk repcemézből, mintegy százszor annyit, mint amennyi elfogy nálunk, több ezer tonnát, a fogyasztás pedig ennek maximum öt százaléka itthon, így a többiből exportméz lesz. Takács Fulmer Ferenc hozzátette, hogy 6 évvel ezelőtt, 2015-ben csináltak egy kampányt a repceméznek, de továbbra is marginális mennyiséget vásárolnak belőle az emberek. Leginkább a világos fajtamézek mennek itthon, amelyeknek igen magas az élvezeti értéke, különleges kulináris élményt adnak aromagazdagságuk miatt. Persze minden méztermelő továbbra is termeli a repcét is, ha nem is a legmagasabb, legtisztább minőségben. De azt tudni kell, hogy legyen szó bármilyen fajta mézről, az egészségnek nagyon jót tesz. Igazából szokás kérdése, mennyi mézet fogyaszt egy nép, a déli országokban sem divat a mézfogyasztás, szemben az északi országokkal, ahol szinte napi rendszerességgel eszik. Nálunk nagyon elterjedtek az olcsó, "mézszerű" termékek, a lakosság többsége ezeket fogyasztja, hisz a valódi, értékes termelői méz sajnos nem olcsó.
Címlapkép: Getty Images
![]() |
Sustainable World 2022Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért! |
![]() |
Portfolio Digital Transformation 2022Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni! |
![]() |
Hitelezés 2022Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is! |