2022. január 20. csütörtök Fábián, Sebestyén

Hírek - Élelmiszer

"Végre egy magyar díj!" – Interjú Demeter Csabával, az év fiatal borászával

Egészen fiatal kora óta foglalkozik borászattal, és a bordeaux-i sikerek után elnyerte a „2010 Fiatal Magyar Borásza” díjat. Eddigi eredményeiről, a mostani elismerésről, példaképeiről és az egri borvidék helyzetéről beszélgettünk Demeter Csabával.
 
 

Agrárszektor.hu: Mikor kezdett el borászkodni? Ez családi hagyomány?

Demeter Csaba: Pontosan. Családi tradíciója van nálunk a borászatnak, emiatt már egészen gyermekkorom óta foglalkozom ezzel, és tanulom a mesterséget. Édesapám 1996-ban adta át nekem az irányítást, azóta önállóan vezetem és természetesen dolgozom a pincészetben.

Asz.: Mekkora területen gazdálkodik? Milyen fajtákat termeszt?

D.Cs.: Összesen 20 hektáron termesztek szőlőt , melynek 30%-án van fehér, tehát Szürkebarát, Hárslevelű és Olaszrizling, nagyjából ugyanannyi mind a három fajtából. A maradék területen vörös szőlő terem, főként Kékfrankos, Cabernet franc és Merlot. Hozzáteszem, ahogy fejlődik a gazdaság, úgy folyamatosan kiegyenlítődik a fehér és vörös területek aránya.

Asz.: Milyen sikereket ért már el korábban a boraival?

D.Cs.: Sok nemzetközi versenyen szerepeltek már szépen a borok, többször kiváló helyezéseket sikerült velük elérni, mégis a legnagyobb nemzetközi sikernek a bordeaux-i borveresenyen 2010-ben szerzett eredményeket tartom, mikor is a Hanga 2009 borunkat aranyéremmel, további négy másikat pedig ezüst- és bronzérmekkel jutalmazták. A 2010-es borolimpia azért is emelkedik ki, mert a legtöbb érmet mi kaptuk a hazai versenyzők közül, így lettünk a tavalyi év legsikeresebb magyar pincészete.

Asz.: Mit jelent Önnek a „2010 Fiatal Magyar Borásza” díj? Számított az elismerésre?

D.Cs.: Végre egy magyar díj, voltak már kisebb sikerek, de eddig ez a legnagyobb hazai elismerés, amit kaptam. Nagyon nagy öröm ez számomra, és épp ennyire meg is lepett, egyáltalán nem számítottam erre. Igaz, hogy az utolsó két három hétben már tudtuk, melyik az a 10 versenyző, aki a legjobban áll, de amikor beléptünk a Szikra Étterembe a díjkiosztóra, még fogalmunk sem volt az eredményről. Nagyon meglepődtem amikor meghallottam a nevem.


Fotó: Tafferner Krisztina

Asz.: Kik a példaképei? Miért tekinti annak őket?

D.Cs.: Három példaképem van, már ami a borászatot illeti. Az egyik ilyen Gál Tibor, aki immár hat éve nem lehet köztünk. Kiváló borai mellett figyelemre méltó volt az a képessége, hogy a borászatot, a gazdaságot és az üzletet is nagyon átfogóan, kiváló rálátással tudta figyelni, és ezt ügyesen is kamatoztatta.

A másik példakép Malatinszky Csaba, az ő borait nagyon szeretem, emellett nagyon tetszik az a sokrétűség, ami bennük van. Leginkább azt kedvelem abban amit csinál, ahogyan teszi, hiszen egy úriemberről beszélünk, úgy viselkedik, és öltözik, ráadásul ez a komolyság, valamint elegancia a boraiban is érződik.

Szintén meghatározó személynek tartom Szepsy Istvánt, akit még példaképemnek tekintek, mert amellett, hogy szakmailag egyetértek a munkájával, nagyon tetszik az a hit és szellemiség, ahogy hozzááll ehhez a szakmához.

Asz.: Hogyan látja az egri borvidék helyzetét?

D.Cs.: Az Egri Borvidék elég lassan ébred az 50 éves álmából, a 80-as 90-es évek óta a piac elég intenzíven kezdett átformálódni, a borvidék mégis elég lassú léptekkel kezdett felzárkózni, hozzáteszem, hogy ezek a lépések viszont nagyon fontosak és maradandóak voltak. A borok és a borászok szépen fejlődnek, elmondható, hogy az egri boroknak már van helyük a piacon, most már mi is megkapjuk a „szeletet a tortából”. Ebben nagy szerepet játszik, hogy tavaly is egri nyerte el az év fiatal borásza díjat, azelőtt pedig szintén helyi lett az év bortermelője.

Asz.: Milyen szerep jut a fiatal borászoknak?

D.Cs.: Úgy veszem észre, hogy a fiatalabb generációk egyre dominánsabbak a területen, szerencsére 2-3 éve már több szóhoz jutunk, és ez új, jó ötleteket eredményez. Nagyon fontos, hogy az egri borok is egyre jobbak, hiszen jó bor nélkül hiába is lenne jó a marketing, az emberek nem érdeklődnének iránta hosszú távon. Mi is piacra léptünk, többek közt emiatt az Eger Csillaga nevű borunkkal, amely Hárslevelű, Chardonnay, Szürkebarát, Rajnai rizling és Olaszrizling házasításából jön létre, ezzel próbáljuk bemutatni az Egri Borvidék sokszínűségét és ízvilágát egy borban.

Asz.: Mi inspirálja? Mik a célok? Hogyan tovább a jövőben?

D.Cs.: Bár az Egri Borvidék nagy lépést tett előre, nem rózsás a helyzet. Nagyon fontos, hogy minél jobb és sikeresebb borokat készítsünk, hiszen a siker mindenkinek jó. Továbbá nagyon fontos, hogy a borvidék borászai Egerrel is jó viszonyt ápoljanak, hiszen közösen sokkal több mindenre vagyunk képesek, és a közös gondolatok is jobban lendíthetik előre a helyzetünket.

Asz.: Melyik borát kedveli a leginkább? Ki tudna egyet emelni közülük? Miért ez a kedvence?

D.Cs.: Nos, igazból a fogyasztási szokásaim évszaktól függően változnak, hiszen nyáron nem volna szerencsés egy erősebb bort fogyasztani a tűző napon. Mégis, ha ki kellene egyet emelnem, akkor az XY névre keresztelt termékünket mondanám, ez a legkomolyabb borunk, és egyben egy elég erős házasítása a Cabernet franc-nak a Merlotnak és a Kékfrankosnak. Azt kell, hogy mondjam, kiváló ital.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!