Brüsszeli nyomásra betiltottak két tucat vegyszert

agrarszektor.hu
Visszavonta 24 glifozát hatóanyagú készítmény engedélyét november 30-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy uniós rendelet miatt. Az érintett készítmények 2017. május 31-ig forgalmazhatók és 2017. november 30-ig felhasználhatók. A dátumokat az engedélytulajdonosoknak szerepeltetniük kell a forgalomban maradó tételek címkéjén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Bizottság nem kívánatos összetevőnek minősítette a glifozát készítmények úgynevezett polietoxilált faggyúamin tartalmát, így az e segédanyagot tartalmazó készítmények a továbbiakban nem engedélyezhetők a tagállamokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A visszavont engedélyű termékek 2017. május 31-ig forgalmazhatók és 2017. november 30-ig felhasználhatók. A forgalomban maradt tételek címkéjén a két dátumot szerepeltetniük kell az engedélytulajdonosoknak.

A polietoxilált faggyúamin segédanyagot nem tartalmazó glifozát készítmények engedélyei várhatóan 2017 második feléig még érvényesek, amikor is döntés születik a hatóanyag megújításáról, vagy esetleges visszavonásáról. A glifozát tartalmú készítmények évek óta a legnagyobb mennyiségben forgalmazott termékek, 2015-ben Magyarországon például mintegy 1,4 millió kg hatóanyagot tartalmazó terméket hoztak kereskedelmi forgalomba. A glifozát hatóanyagú, totális hatású gyomirtó szereket szántóföldön a kultúrnövény betakarítása után, vetés előtt alkalmazzák, valamint szőlőben és gyümölcsösökben is használják irányított, a kultúrnövényt védő permetezéssel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03