2017. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz

Hírek - Európai Unió

Brüsszelt zavarja, hogy sokaknak nem jut elég profit

Az Európai Bizottság egy felhívásban arra kéri a mezőgazdasági termelőket, az uniós polgárokat és minden érintett felet, hogy a november 17-ig tartó online konzultáció keretében osszák meg az élelmiszer-ellátási lánc működésével kapcsolatos meglátásaikat. Egyik fő probléma, hogy egyes piaci szereplők nem megfelelően részesülnek az elérhető haszonból.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A bizottsági tájékoztatás szerint az élelmiszer-ellátási láncban termelt hozzáadott értékből nem megfelelően részesülnek a lánc egyes szintjei, például a kisebb és ezért kiszolgáltatottabb helyzetben lévő szereplők. Ennek oka a mezőgazdasági termelők és kisvállalkozások, valamint a gazdaságilag erősebb és nagymértékben központosítottan működő üzleti partnereik tárgyalási pozíciói közti különbségek.

Az Európai Bizottság össze kívánja gyűjteni a véleményeket, hogy értékelhesse a szükséges intézkedéseket az agrár-élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos tisztességtelen nemzetközi kereskedelmi szokások kezelése és szabályozása érdekében. A konzultáció segíthet annak megítélésében, be kell-e vezetni további uniós piaci átláthatósági rendelkezéseket.

A kérdőív feltérképezi a termelői együttműködések iránti érdeklődés szintjét is. Vizsgálják a cukor-ágazatban már bevezetett, úgynevezett értékmegosztási megállapodások hasznosságát is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu