2021. június 14. hétfő Vazul

Hírek - Európai Unió

Egekbe szökne az élelmiszerár, ha nem lenne uniós támogatás

Egekbe szökne a minőségi élelmiszerek ára, ha nem lennének uniós agrártámogatások. Magyarország kitart a kétpilléres - közvetlen mezőgazdasági és vidékfejlesztési - uniós Közös Agrárpolitika (KAP) mellett a 2020 utáni uniós költségvetési ciklusban is.
 
 

A támogatások végső haszonélvezője az az ember, aki megveszi az élelmiszert – jelentette ki az M1 aktuális csatornán Fazekas Sándor. A minőségi élelmiszerek ára pedig az egekbe szökne, ha nem lennének agrártámogatások – tette hozzá.

Most készül a 2020 utáni KAP fő vonalairól, irányairól szóló bizottsági tájékoztató anyag, ezért Fazekas Sándor szerint élénk a diplomáciai mozgás az uniós agrártámogatások körül. Magyarországnak elemi érdeke, hogy a mostani, vagy ahhoz nagyon hasonló agrártámogatási rendszer maradjon fenn a következő uniós költségvetési ciklusban is.

Ugyanakkor még számos nyitott kérdés maradt. Fazekas Sándor példaként hozta fel a brexittel kieső források pótlását. Szerinte nem lenne jó, ha a brit kilépés árát a gazdák fizetnék meg, úgy mint az orosz embargót.

Az is kérdés, hogy a Közös Agrárpolitika terhére, lehet-e migrációs ügyeket finanszírozni, például a migránsok letelepedését segíteni. A magyar álláspont az, hogy az uniós agrártámogatásokat továbbra is a termelőknek kell megkapniuk - mondta a miniszter.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu