2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Európai Unió

Elutasítják a nemzeti társfinanszírozás bevezetését a V4-ek

Elutasítják a nemzeti társfinanszírozás bevezetését a közvetlen mezőgazdasági támogatások esetében a visegrádi négyek – köztük Magyarország –, valamint Észtország, Lettország és Litvánia. Egyben azt követelik, hogy az EU a közös agrárpolitika számára 2020 után is megfelelő forrásokat biztosítson, és semmilyen új feladatot ne finanszírozzon a gazdák támogatásának rovására.
 
 

Közös nyilatkozatot fogadott el a négy visegrádi ország (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia), továbbá Észtország, Lettország és Litvánia, amelyben a közvetlen mezőgazdasági támogatások esetében egyértelműen elutasítják a nemzeti társfinanszírozás bevezetését – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Brüsszelben. A nyilatkozat szerint a közös agrárpolitika (KAP) számára 2020 után is megfelelő forrásokat kell biztosítani, a közvetlen termelői támogatásokat a jövőben is fenn kell tartani.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Az aláírók követelése szerint semmilyen új feladat ne legyen finanszírozható a gazdák támogatásának rovására, ugyanis az agrártámogatás haszonélvezői végső soron a vásárlók, és ha a támogatások összege csökken, akkor drágábbak lesznek az élelmiszerek – állítja a magyar tárcavezető. Fazekas Sándor úgy véli, az Oroszországgal szemben bevezetett korlátozó intézkedések árát is lényegében az európai gazdák fizetik meg.

A nyilatkozat javaslata szerint közvetlenül a termelőket segítő erős vidékfejlesztési politikát kell létrehozni, és arra kell törekedni, hogy az unió az élelmiszerellátását a saját területén és saját eszközeivel valósítsa meg. Fazekas Sándor kitért a magyar kormány által létezőnek gondolt „kettős mérce” problémájára is. Úgy véli, hogy a multinacionális cégek gyengébb alapanyagokból készült élelmiszereket árulnak a kelet-európai országok legtöbbjében. Olyan szabályozásra van tehát szükség, amely alapján a tagállamok illetékes hatóságai el tudnak járni és bírságolni tudnak, le tudják álltani az adott termék előállítását, továbbá gyengébb minőségű áru észlelése esetében ki tudják vonni a forgalomból az élelmiszereket – jelentette ki.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu