Fontos egyeztetés kezdődött az új KAP területalapú támogatásairól

Fontos egyeztetés kezdődött az új KAP területalapú támogatásairól

agrarszektor.hu
Elindult a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti időszakára vonatkozó, a KAP területalapú támogatásainak zöld előírásrendszerével kapcsolatos szakmai párbeszéd.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárminisztérium elkötelezett egy, a fenntarthatóságot és versenyképességet a lehető legnagyobb mértékben összehangoló, gazdálkodói szemmel pedig racionális, környezettudatos gazdálkodásra ösztönző támogatási rendszer létrehozásában - írja közleményében az agrártárca. Ezért az agrártámogatási rendszer tervezése során a minisztérium külön szakmai párbeszédet indít a területalapú agrártámogatásokhoz kapcsolódó zöld intézkedés- és előírásrendszer szakmai megalapozottsága érdekében. Az agrártárca közös gondolkodásra és véleményalkotásra kérte fel a mezőgazdasági szakmai szervezetek, a környezetvédelmi társadalmi szervezetek, valamint az egyetemek és kutatóintézetek képviselőit a témában. A közös gondolkodás célja, hogy a környezetvédelmi és éghajlatpolitikai célkitűzéseket - a talaj és szervesanyag tartalma, a víz, a biodiverzitás és a tájkép védelme, a szénmegkötés erősítése vagy éppen az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése - a lehető legnagyobb együttműködéssel érjük el a Közös Agrárpolitika következő időszakában.

A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó Közös Agrárpolitika (KAP) egyik leghangsúlyosabb célkitűzése a környezetvédelem és az éghajlatpolitikai fellépések előmozdítása a mezőgazdaság területén, valamint az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos célkitűzéseinek teljesítéséhez való hozzájárulás. Ennek érdekében a tagállamok által készítendő, így a magyar KAP Stratégiai Tervnek is egy olyan szilárd zöld intézkedés- és előírásrendszert kell tartalmaznia, amely hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az ahhoz való alkalmazkodáshoz, a természeti erőforrások fenntartható használatához, illetve a biológiai sokféleség védelméhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?