2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Európai Unió

Hogan: Az EU-választás jó apropó arra, hogy újragondoljuk a génszerkesztés ügyét

Phil Hogan európai agrárbiztos remek alkalomnak látja a 2019-es uniós választásokat arra is, hogy korábbi - esetleg téves - döntéseit felülvizsgálja az újonnan felálló intézményrendszer. Tavaly októberben már 85 kutatóintézet és tudós figyelmeztetett rá: az új nemesítési technikák tiltása nem jó ötlet.
 
 

Január végén Phil Hogan uniós agrárbiztos egy sajtóeseményen a következőket mondta az újságírók előtt: "Úgy gondolom, hogy 2019 lehetőséget ad arra, hogy mindent újra áttekintsünk, és kiderítsük, mi a kormányok hivatalos álláspontja azzal kapcsolatban, hogy elfogadjuk-e döntéseink alapjaként a tudományos eredményeket, vagy sem."

2018 júliusában az Európai Bíróság úgy ítélte meg, hogy a mutagenezissel létrehozott új növények a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) körébe tartoznak, vagyis száműzendők Európából. Az új nemesítési eljárások körébe számos technika tartozik, ilyen a precízen kivitelezett génszerkesztés is, más néven precíziós nemesítés. Segítségével célzottan beilleszthetőek a genomba olyan képességek, amelyek segítségével szárazságtűrőbbé vagy betegségekkel szemben ellenállóbbá tehető az adott élőlény. A döntés minden új nemesítési eljárást elítél.

Phil Hogan agrárbiztos

A gazdálkodók és az agráriumban tevékenykedő kutatók, fejlesztők egyaránt megdöbbentek a döntésen. Az iparági szereplők az innovációs energiákat érő súlyos csapásként értelmezték, és figyelmeztettek gazdasági és környezeti következményeire. Eközben a civil szervezetek örömüknek adtak hangot, hogy sikerült megakadályozni a GMO-k "belopódzását a hátsó ajtón". Hogan maga is megdöbbent a Bíróság döntésén. Most azt mondja, a következő Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy pontosan milyen kritériumok birtokában engedélyezhetőek vagy tilthatóak ezek az új nemesítési technikák.

Arról van szó, hogy a tudományos álláspontnak vagy a politikai elvárásoknak akarunk-e megfelelni. A politikai vita máris folyamatban van. Meglátjuk, mindez hová vezet."

2018 októberében több mint 85 európai kutatóközpont és tudós tette közzé állásfoglalását, amely figyelmeztetett az uniós döntés mezőgazdaságra gyakorolt negatív következményeire. Egyúttal kérték, hogy vizsgálják felül a GMO-kra vonatkozó direktívát, hogy az tükrözze a biotechnológia ismeretek fejlődését.

(Forrás: euractiv.com)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!