2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Európai Unió

Mentőövet dobnának a Brexit miatt aggódó farmereknek a britek

A Brexit után még öt éven keresztül biztosítaná a brit kormány a mezőgazdasági termelőknek azokat az agrártámogatásokat, amelyeket eddig az európai uniótól kaptak. Az átmeneti időszakra addig lehet szükség, amíg a britek felállítják azt az új rendszert, amely a környezetvédelemre helyezi a hangsúlyt, illetve könnyíteni kívánja a brit gazdák helyzetét azután, hogy Nagy-Britannia kivonul az Európai Unióból és a Közös Agrárpolitikából (KAP). A brit kormány ugyanakkor a KAP-ot alapvetően elhibázottnak tartja.
 
 

Nagy-Britannia 2019 márciusában lép ki az Európai Unióból és így az uniós Közös Agrárpolitikából is, ezért a brit kormány olyan átmeneti időszak létrehozását tervezi, amelyben az eddigiekhez hasonló támogatási feltételeket biztosítaná a gazdáknak. A 2019-es Brexitet követően ezért a brit kormány még öt évig, várhatóan 2024-ig nyújtantaná a mezőgazdasági termelőknek a KAP által nyújtott uniós támogatásokat - írja az euractiv.com.

A brit gazdák évente mintegy 3 milliárd fontnyi (3,37 milliárd eurónyi) támogatásban részesülnek az uniós Közös Agrárpolitikából, és ennek mintegy háromnegyedét közvetlen kifizetések révén kapják meg. A brit kormány az ötéves időszakban az eddigiekhez hasonló támogatás biztosítását tervezi azért, hogy a brit gazdákat ne viselje meg az ország kilépésére az unióból – közölte Michael Gove környezetvédelmi miniszter.

A miniszter szerint a garantált jövedelmekkel a kormány célja, hogy a gazdálkodóknak legyen elegendő idejük a szükséges beruházások megvalósítására, üzleti modelljeik módosítására, illetve felkészülhessenek a jövőre. A Brexit után olyan új támogatási rendszer létrehozását tervezik, amely nagyobb hangsúlyt fektetne a környezetvédelemre, így például az erdőtelepítésekre és a biológiai sokféleség növelésére. Szintén ösztönözni akarják a A gazdaságok számára a technológia innovatív felhasználását a gazdálkodók számára.

Michael Gove ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a KAP "alapvetően hibás". Véleménye szerint ugyanis a földhasználók kifizetése, amely most a földterületek méretétől függ, igazságtalan, nem elég hatékony és rossz eredményekhez vezet. Az átmeneti időszak alatt ezért a brit kormány azt tervezi, hogy a legnagyobb földdel rendelkező tulajdonosok számára biztosított forrásokat csökkenti.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu