2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Európai Unió

Olyan árudömpingre kell készülni a britek távozásával, amire még nem volt példa

A Brexit kereskedelem-korlátozó hatása egy sor árut beszoríthat az EU belső piacára, ami áreséshez és kemény konkurenciaharchoz vezet majd a piaci szereplők között - int a Német Parasztszövetség alelnöke. A németeket érinti a legrosszabbul az angolok távozása Európában, hiszen elképesztő kereskedelmi többlettel rendelkeznek Nagy-Britanniával szemben.
 
 

Nagy-Britannia élelmiszerekből csak 60 százalékban képes az önellátásra, a többi 40 százalékot importból kell fedeznie. A Brexit azonban alaposan megdrágíthatja az áruk belépését a szigetországba. Ez sem az exportáló, sem az importáló félnek nem érdeke, ezért egy ésszerű kilépési megállapodásra lenne szükség - írja a handelsblatt.com.

Ha ez nem történik meg, akkor a vámok olyan gátat képezhetnek, ami az áruk egy részét az öreg kontinensre szoríthatja, ami az unió tagállamaiban túlkínálathoz, áreséshez és elkeseredett konkurenciaharchoz vezet - mutatott rá a Német Parasztszövetség alelnöke, Walter Heidl. Nagy-Britannia különösen fontos kereskedelmi partnere Németországnak, nehéz lenne egyik pillanatról a másikra alternatív piacot kiépíteni helyette.

Tejből és húsokból is hirtelen sokkal több lesz Európában (forrás: gettyimages.com)

Németország évente 4,5 milliárd euró értékben exportál agrártermékeket a szigetországba, viszont csak 1,3 milliárd euró értékben importál innen. Vagyis a kereskedelmi többlete évente 3,2 milliárd euró Nagy-Britanniával szemben. "Ekkora külkereskedelmi többletet egyetlen más országgal szemben sem tud felmutatni Németország" - mondja Heidl. Puha Brexit esetén egy braunschweigi kutatóintézet a kereskedelmi többlet 20 százalékos csökkenését várja, míg kemény Brexit esetén a többlet megfeleződésével kalkulál.

„Arra kell törekednünk, hogy egy ésszerű kereskedelmi megállapodás révén a Brexit következményei a brit fogyasztók és a német mezőgazdaság számára is elviselhetőek legyenek“ - fűzte hozzá a szakember. Emlékeztetett rá, hogy nemcsak a kemény Brexittel járó magas vámok, de a puha Brexittel együttjáró határellenőrzések is éppen elég nagy terhet fognak róni az árumozgásra. Ez érinteni fogja az összes élelmiszert, a sertés- marha- és baromfihúst, a tejet és tejtermékeket, illetve a gabonaféléket is. A Brexit a kereskedelmi akadályok miatt mindenképpen áreséssel fog járni az unió belső piacán, ami elkeseredett "kiszorítósdit" hoz a piaci szereplők között. Az alacsony árakat nem mindenki "éli majd túl".

Címlapfotó: shutterstock

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu