Olyan árudömpingre kell készülni a britek távozásával, amire még nem volt példa

Olyan árudömpingre kell készülni a britek távozásával, amire még nem volt példa

agrarszektor.hu
A Brexit kereskedelem-korlátozó hatása egy sor árut beszoríthat az EU belső piacára, ami áreséshez és kemény konkurenciaharchoz vezet majd a piaci szereplők között - int a Német Parasztszövetség alelnöke. A németeket érinti a legrosszabbul az angolok távozása Európában, hiszen elképesztő kereskedelmi többlettel rendelkeznek Nagy-Britanniával szemben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy-Britannia élelmiszerekből csak 60 százalékban képes az önellátásra, a többi 40 százalékot importból kell fedeznie. A Brexit azonban alaposan megdrágíthatja az áruk belépését a szigetországba. Ez sem az exportáló, sem az importáló félnek nem érdeke, ezért egy ésszerű kilépési megállapodásra lenne szükség - írja a handelsblatt.com.

Ha ez nem történik meg, akkor a vámok olyan gátat képezhetnek, ami az áruk egy részét az öreg kontinensre szoríthatja, ami az unió tagállamaiban túlkínálathoz, áreséshez és elkeseredett konkurenciaharchoz vezet - mutatott rá a Német Parasztszövetség alelnöke, Walter Heidl. Nagy-Britannia különösen fontos kereskedelmi partnere Németországnak, nehéz lenne egyik pillanatról a másikra alternatív piacot kiépíteni helyette.

Tejből és húsokból is hirtelen sokkal több lesz Európában (forrás: gettyimages.com)

Németország évente 4,5 milliárd euró értékben exportál agrártermékeket a szigetországba, viszont csak 1,3 milliárd euró értékben importál innen. Vagyis a kereskedelmi többlete évente 3,2 milliárd euró Nagy-Britanniával szemben. "Ekkora külkereskedelmi többletet egyetlen más országgal szemben sem tud felmutatni Németország" - mondja Heidl. Puha Brexit esetén egy braunschweigi kutatóintézet a kereskedelmi többlet 20 százalékos csökkenését várja, míg kemény Brexit esetén a többlet megfeleződésével kalkulál.

"Arra kell törekednünk, hogy egy ésszerű kereskedelmi megállapodás révén a Brexit következményei a brit fogyasztók és a német mezőgazdaság számára is elviselhetőek legyenek“ - fűzte hozzá a szakember. Emlékeztetett rá, hogy nemcsak a kemény Brexittel járó magas vámok, de a puha Brexittel együttjáró határellenőrzések is éppen elég nagy terhet fognak róni az árumozgásra. Ez érinteni fogja az összes élelmiszert, a sertés- marha- és baromfihúst, a tejet és tejtermékeket, illetve a gabonaféléket is. A Brexit a kereskedelmi akadályok miatt mindenképpen áreséssel fog járni az unió belső piacán, ami elkeseredett "kiszorítósdit" hoz a piaci szereplők között. Az alacsony árakat nem mindenki "éli majd túl".

Címlapfotó: shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?