2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Európai Unió

Tehenek a szupermarketben - Tüntettek a gazdák (videó)

Teheneket hajtottak egy angliai szupermarketbe azok a tüntetők, akik a tejtermékek alacsony ára ellen tiltakoztak a szigetországban. Az Asda nevű brit élelmiszerlánc egyik üzletében végrehajtott akciót az okozta, hogy a közelmúltban a legnagyobb brit tejfelvásárlónak számító Arla vállalat 23,6 penny/liter (mintegy 100 forint) árra módosította a tej literenkénti felvásárlási árát Nagy-Britanniában. Nálunk is rossz a helyzet.
 
 

Körülbelül hetven tüntető kampányolt az alacsony tejárak ellen Queenswayben, Angliában a helyi Asda elnevezésű szupermarketben. A tiltakozók két tehenet vezettek körbe az áruház polcai között, ezzel jelezve elégedetlenségüket a tej alacsony felvásárlási ára miatt.

A tüntetők szerint a gazdáknak legalább 30 penny/liter (mintegy 132 forint/liter) áron kellene értékesíteniük a tejet, de a legnagyobb brit tejfelvásárlónak számító Arla a közelmúltban ezt az összeget literenként 23,01 pennys árra (nagyjából 100 forintra) módosította. A tiltakozók úgy vélik, a tej a víznél is olcsóbb lett, és a gazdák helyzete lassan tarthatatlanná válik.

Magyarországon is drasztikusan csökkent az utóbbi időszakban a nyerstej felvásárlási ára, elsősorban az uniós tejtermelési kvóta megszüntetése és az első félévi túltermelés miatt. Jelenleg mintegy 75-76 forint a kilogrammonkénti átlagár, miközben korábban a 100 forint/kilogramm értéket is meghaladta. 

Az angliai tüntetésről felvételt is készítettek a jelenlévők:


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu