Új szabályok, szigorúbb ellenőrzés a biogazdálkodásban

agrarszektor.hu
Új uniós jogszabályt hagyott jóvá az ökológiai termelésre és a címkézésre az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága. Szigorú ellenőrzéseket írnak elő minden szereplőnél legalább évente, illetve javítani kívánják az ágazat növekedési lehetőségeit is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ökológiai termelésre és címkézésre vonatkozó új jogszabályokat hagyott jóvá az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága. A szabályok legalább évente szigorú ellenőrzéseket írnak elő minden szereplőnél.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!

A növényvédő szerek és gyomirtók használatával kapcsolatban leszögezik, ha egy nem engedélyezett szer, vagy műtrágya kimutatható az áruban, azt nem szabad biocímkével ellátni. Ha a szennyeződés szándékos volt, vagy a termelő nem alkalmazta megfelelően a szükséges óvintézkedéseket, a termék elveszíti bioélelmiszer minősítését - közölte az uniós parlament sajtószolgálata. 

Az organikus élelmiszerek termelésének növelése érdekében az új jogszabály adatbázis létrehozását tűzte célul a biovetőmagokat és az állati eredetű biotermékeket előállító gazdaságokról. A szabályozás továbbra is megengedi a gazdaságok számára a hagyományos és a biotermelés egyidejű folytatását.

A vegyesgazdaságok működése akkor megengedett, ha a két gazdálkodási tevékenység egyértelműen és ténylegesen elkülönül. A képviselők véleménye szerint a kistermelők számára lehetővé kell tenni a csoportos címkézést, amely csökkentené az adminisztrációt és növelné a biogazdálkodás vonzerejét.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03