2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Európai Unió

Uniós csúcsszervezet: Brüsszel hitelessége elveszhet a vegyszervitában

Még öt évig engedélyezné a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag uniós felhasználását az Európai Bizottság (EB) a korábban indítványozott tíz év helyett. Az EB legújabb javaslata igazodna az Európai Parlament közelmúltbeli állásfoglalásához, amely szerint a rákkeltőnek tartott glifozátot az EU-ból legkésőbb 2022-ben teljesen ki kellene tiltani. Az európai termelőket tömörítő legbefolyásosabb érdekképviselet viszont úgy véli, hogy aláásná az uniós intézmények hitelességét, ha a glifozát közösségi engedélyét nem az eredetileg tervezett, tizenötéves időszakkal hosszabbítanák meg. Az EB-ben november 9-én lehet újabb szavazás a hatóanyagról.
 
 

Nem épülhetnek érzelmi és politikai szempontokra a glifozáttal kapcsolatos uniós döntések – jelentette ki Pekka Pesonen, a legbefolyásosabb uniós agrár-érdekképviseletnek számító Copa-Cogeca főtitkára. A szervezet kiáll amellett, hogy a glifozát 2017. december 15-én lejáró engedélyét tizenöt évvel nyújtsák meg, ahogy ez néhány éve az Európai Bizottság eredeti elképzeléseiben is szerepelt.

A folyamatos viták miatt viszont az EB a napokban olyan új javaslattal állt elő, amely a glifozát uniós felhasználását csak öt évvel tolná ki. A testület szerint e megoldás illeszkedne az Európai Parlament legutóbbi állásfoglalásához, amely azt tartalmazza, hogy a hatóanyagot legkésőbb 2022-ben az EU-ból teljesen ki kellene tiltani. A Copa-Cogeca viszont úgy véli, hogy az uniós intézmények és döntéshozók minden hitelessége elveszne, ha az engedélyt nem újabb tizenöt évre újítanák meg.

Néhány éve még az EB is a tizenötéves hosszabbítás mellett állt ki, de javaslatát a közelmúltban tíz évre csökkentette, amelyről azonban a testület illetékes szakbizottságának legutóbbi ülésén sem született döntés a tagállamok megosztottsága miatt. Ezt követte a legújabb, öt évre szóló bizottsági indítvány, amelyről a szakbizottság következő, november 9-i ülésen szavazhatnak újra a tagországok.

Az éles uniós viták hátterében az áll, hogy a WHO Rákkutató Ügynöksége (IARC) a glifozátot "valószínűsíthetően rákkeltő anyagnak" nyilvánította. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) viszont úgy nyilatkozott, hogy a hatóanyag nem rákkeltő, és uniós források szerint a tagországok élelmiszerbiztonsági ügynökségei is egyetértenek az EFSA és az ECHA értékelésével.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!

Az Európai Bizottság az uniós szakvéleményekre hivatkozva tartja lehetségesnek a hosszabbítást, de azt is hangsúlyozza, hogy csak minősített tagországi szavazati többség esetén támogatja a tényleges megújítást. Az engedély meghosszabbítása kapcsán az Európai Parlament döntése mellett mérlegelik azt az Európai Polgári Kezdeményezést is, amelyet a közelmúltban több mint 1,3 millió ember írt alá a glifozát ellen a hatóanyag rákkeltő hatásától tartva.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu