2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Európai Unió

Uniós oltalmat kaphat a "Balatoni hal"

Kérelmet nyújtottak be a „Balatoni hal” uniós oltalmának bejegyzéséhez. Szintén védelmet kaphat a „Szilvásváradi pisztráng”, a „Jászsági nyári szarvasgomba” és a „Homokháti őszibarack pálinka” megnevezés is.
 
 

Oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ) kaphat a „Balatoni hal”. Az erre irányuló kérelmet a siófoki „Balatoni hal” Konzorcium nyújtotta be.

A kezdeményezés lényege, hogy a földrajzi árujelző bejegyzésével a „Balatoni hal” uniós oltalmat szerezne. A Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelmi főosztálya a közelmúltban közleményben tette közzé az oltalomra irányuló kérelmet, amellyel szemben két hónapig írásbeli kifogást lehet benyújtani.

A „Balatoni hal” megkülönböztető elnevezés a Balatonban élő vagy a Balaton vízgyűjtőterületén szaporított és nevelt, élő, hűtött illetve fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba hozott fogassüllőre és pontyra vonatkozna. A kérelem a „Balatoni hal” fogassüllőre és a „Balatoni hal” pontyra külön termékleírást tartalmaz. „Balatoni hal” néven étkezési célra csak 0,5 kilogrammnál nagyobb fogassüllőket, illetve 1,5 kilogrammnál nagyobb – optimálisan 1,5-3,0 kilogrammos élősúlyú – pontyokat lehetne forgalmazni.

A „Balatoni hal” termelési területe a Balaton vízgyűjtőjének meghatározott vízterületeire terjedne ki. A megnevezés az élőhal-előállításnál vonatkozna halastavakra és más vízterületekre is, mivel a Balatonban 2013. december 5. óta nincs nyíltvízi kereskedelmi célú halászat, hanem csak az ökológiai (szelektív) és a bemutató halászat engedélyezett.

A földrajzi árujelző uniós bejegyzése érdekében hasonló kérelmet nyújtott be a szilvásváradi Sáfrány Pisztrángtenyészet és Halfüstölde Bt. a „Szilvásváradi pisztrángra”, a Magyar Szarvasgombász Szövetség a „Jászsági nyári szarvasgombára”, illetve egy vállalkozó a „Homokháti őszibarack pálinkára”. A kérelmekről szóló közlemények e kezdeményezéseknél is megjelentek, így itt is a kéthónapos „kifogásolási időszak” zajlik.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben