Mezőgazdasági hulladék: milliárdok hevernek a földeken

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági hulladék összegyűjtésében kitűnő üzleti lehetőség kínálkozik az európai gazdálkodók számára, amennyiben a közös agrárpolitika megfelelő támogatást nyújt majd a biomasszából előállított üzemanyaggyártáshoz - írja az EurActiv.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A Bloomberg New Energy Finance elemzése szerint 2020-ra akár 31 milliárd euro jövedelmet, és összesen mintegy egy millió új munkahelyet is jelenthet az európai gazdaságnak a mezőgazdasági hulladékok betakarítása, és az újgenerációs alapanyagokra szakosodott bioüzemanyag-előállítás.

A tanulmány szerint a jelenlegi földhasználati normák mellett 2020-ra évente 250-300 millió tonna, biotermékek előállítására alkalmas mezőgazdasági hulladékot lehetne termelni az Unióban, melyhez nagyrészt Németország és Franciaország járulna hozzá, de a kelet-közép-európai tagállamok is jelentős potenciállal rendelkeznek. Becslések alapján mintegy 8,2 milliárd euró jövedelmet jelentene a 2004-ben csatlakozott tagállamok számára.

 

10 éven belül a búzaszalma, a cukorrépa és az árpaszalma adhatja majd az Unió biomassza-potenciáljának nagy részét, melynek 80 százaléka a mezőgazdaságból származik majd - állítják a tanulmány szerzői.

Támogatások, ösztönzők - egyelőre híján vagyunk

Az Egyesült Államokkal ellentétben, ahol 2009-ben vezették be a Biomassza Begyűjtő Támogatási Programot (BCAP), mely tonnánként legfeljebb 45 dollárnak megfelelő összeget ad az összegyűjtött biomasszáért, az EU-ban jelenleg semmiféle pénzügyi ösztönző nincs, amely arra késztetné a gazdálkodókat, hogy a földjükön keletkező hulladékot összegyűjtsék és elvigyék a biofinomítóba.

A jelentés szerint a legtöbb tagállamban szükség lenne ilyen finomítókra, ezekkel ugyanis a munkanélküliség is csökkenthető lenne a következő évtizedben: az optimista forgatókönyv szerint a 2004-ben csatlakozott tagállamokban (Lengyelország nélkül), 157 finomítóban mintegy 149 ezer új munkahely létrehozását jelentené.

Mint ismeretes, 2008 decemberében született, megújuló energia támogatásáról szóló irányelv minden tagállamtól megköveteli, hogy 2020-ra közlekedési üzemanyag-szükségletének 10%-át megújuló energiaforrásból fedezze, beleértve a bioüzemanyagokat, a hidrogént és a zöld áramot. Ehhez, a tanulmány szerint az EU-nak ki kellene dolgozni egy következő generációs bioüzemanyag támogatási rendszert, amely piacot teremtene a mezőgazdasági hulladékoknak, de a nagy mennyiségben történő szállítás az ellátó láncok infrastruktúrájába történő beruházásokat is indukálna.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?