Újabb lépés a bioüzemanyagok felé

agrarszektor.hu
Az utóbbi időben számos nagy olajcég - BP, Shell, Chevron, Valero - is meglehetősen aktívvá vált a második generációs, elsősorban cellulóz alapú etanol gyártási projektekben, azonban egyelőre még senki nem gyárt tömeges mennyiséget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az USA energiatörvénye eredeti célkitűzése szerint 2010-re 379 millió liter, 2022-re pedig 60 milliárd liter elsősorban cellulóz alapú üzemanyag termelésére lenne szükség. A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) azonban már a tavalyi évre a 24 millió literre csökkentette a célt, jelenleg ugyanis nem áll rendelkezésre megfelelő üzemi kapacitás a célérték teljesítéséhez.

Az üzemek jelenleg zömében igen kis kapacitású demonstrációs egységek, kivéve néhány 1-2 millió gallonos (3,8-7,6 millió liter) kapacitású projektet.

Csütörtökön a Mascoma, a lebanoni (USA) székhelyű vállalat jelentős előrelépésekről számolt be: az amerikai Valero olajfinomító vállalattal megállapodást kötöttek, miszerint a 2013-ban, Michiganben megépülő gyár teljes kibocsátását megveszi a finomító.

A Valero mintegy 50 millió dollárral száll be a gyár építésébe, mely összesen 350 millió dollárba kerül majd, de a General Motors is a befektetők között szerepel.

A gyár a tervek szerint fahulladékokból gyárt majd etanolt, és várhatóan az első, kereskedelmi mennyiséget előállítani képes üzem lesz. Rajta kívül három másik gyárban folyik majd a közeljövőben jelentősebb cellulóz alapú etanol gyártás, a többi üzem továbbra sem rendelkezik megfelelő kapacitással.

A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium Gazdasági Kutatószolgálata (USDA Economic Research Service - ERS) 2010-ben készített egy tanulmányt az új típusú - cellulóz alapú etanol, biodízel, alga alapú - bioüzemanyagok előállításának helyzetéről és jövőbeni kilátásairól.

Az ERS szerint a cellulóz alapú üzemek elterjedésének elsősorban 4 akadálya van: a magas termelési és beruházási költségek, a demonstrációs fázisban a pénzügyi források biztosítása, az alapanyag beszerzésének megszervezése, valamint az etanol bekeverési felsőhatár.

Az USDA 2007-es adatai szerint a kukorica alapú etanol előállítási költsége gallononként 1,65 dollár, a cellulóz alapú etanolé 2,65 dollár volt. Komoly bizonytalansági tényező azonban az alapanyag ára. Egyes kutatások szerint 40-45 $/tonna körüli termelői ár mellett jövedelmező a cellulóz alapú etanolgyártás, azonban a szállítási költségek gyakran 3-4-szer meghaladják a kukorica szállítási költségét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?