Bajba kerülhetnek az etanolgyártók

agrarszektor.hu
Egyelőre aranyéletük van az USA etanolgyártóinak, akik a legfontosabb alapanyagnak számító kukoricából még a horribilis áremelkedés előtt bevásároltak, így a most rekord mennyiségben előállított etanolt busás haszonnal tudják értékesíteni. A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legalábbis ezzel magyarázta szerdán a kukorica felvásárlási ára és a tőzsdei ára közötti különbséget. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy később még bajba kerülhetnek az etanolgyártók.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az egyik magyarázat szerint azért tudnak nagyobb hasznot húzni az amerikai etanolgyártók a mostani piaci fellendülésből, mint például brazil versenytársaik, mert cukor helyett ők kukoricából gyártják a bioüzemanyagot. A kukorica ára ugyan több mint két éves csúcsánál jár, ezzel szemben a cukor ára már a 30 éves rekordot döntögeti.
A határidős piacok azonban azt jelzik, hogy a helyzet megváltozhat, mivel cukrot jövő márciusi lejáratra 22 százalékkal olcsóbban lehet beszerezni, mint jövőhónapra. Ezzel szemben kukoricát csak fele ekkora különbözettel lehet későbbi lejáratra beszerezni a chicagói árutőzsdén, ami az amerikai etanolgyártóknak nem sok jót vetít előre.

De nem csak a hedge ügyletek utalnak arra, hogy hamarosan véget érhetnek a gyümölcsöző évek az amerikai gyártók számára, hiszen a finanszírozásukat támogatandó adókedvezmények is lejárnak idővel, csakúgy mint az importot korlátozó vámok is - elemzi a helyzetet az USDA. Az izmosan emelkedő élelmiszerárak ugyanis felvetik azt a morális kérdést is, hogy érdemes-e a mezőgazdasági termények ipari hasznosítását támogatni.

A legutóbbi hivatalos becslések szerint az USA gabonatermésének 40 százalékából idén etanol készül, szemben a tavalyi 35 százalékkal, amely 35 millió hektárnyi föld termésének felel meg. Ezt az élelmiszer lobbi már eddig is kifogásolta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 10:57