Bajba kerülhetnek az etanolgyártók

agrarszektor.hu
Egyelőre aranyéletük van az USA etanolgyártóinak, akik a legfontosabb alapanyagnak számító kukoricából még a horribilis áremelkedés előtt bevásároltak, így a most rekord mennyiségben előállított etanolt busás haszonnal tudják értékesíteni. A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legalábbis ezzel magyarázta szerdán a kukorica felvásárlási ára és a tőzsdei ára közötti különbséget. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy később még bajba kerülhetnek az etanolgyártók.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az egyik magyarázat szerint azért tudnak nagyobb hasznot húzni az amerikai etanolgyártók a mostani piaci fellendülésből, mint például brazil versenytársaik, mert cukor helyett ők kukoricából gyártják a bioüzemanyagot. A kukorica ára ugyan több mint két éves csúcsánál jár, ezzel szemben a cukor ára már a 30 éves rekordot döntögeti.
A határidős piacok azonban azt jelzik, hogy a helyzet megváltozhat, mivel cukrot jövő márciusi lejáratra 22 százalékkal olcsóbban lehet beszerezni, mint jövőhónapra. Ezzel szemben kukoricát csak fele ekkora különbözettel lehet későbbi lejáratra beszerezni a chicagói árutőzsdén, ami az amerikai etanolgyártóknak nem sok jót vetít előre.

De nem csak a hedge ügyletek utalnak arra, hogy hamarosan véget érhetnek a gyümölcsöző évek az amerikai gyártók számára, hiszen a finanszírozásukat támogatandó adókedvezmények is lejárnak idővel, csakúgy mint az importot korlátozó vámok is - elemzi a helyzetet az USDA. Az izmosan emelkedő élelmiszerárak ugyanis felvetik azt a morális kérdést is, hogy érdemes-e a mezőgazdasági termények ipari hasznosítását támogatni.

A legutóbbi hivatalos becslések szerint az USA gabonatermésének 40 százalékából idén etanol készül, szemben a tavalyi 35 százalékkal, amely 35 millió hektárnyi föld termésének felel meg. Ezt az élelmiszer lobbi már eddig is kifogásolta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?