Bioetanol-üzem biztosít munkát és zöld energiát Dunaföldváron

agrarszektor.hu
A megújuló élethez folytonosan megújuló energiára van szükségünk. Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve, a Nemzeti Energiastratégia, valamint a Nemzeti Vidékstratégia is foglalkozik ezzel a kérdéssel, hiszen a fosszilisenergiaforrás-csapdából a kiszámítható, helyben rendelkezésre álló megújuló energiahordozók nyújthatnak kitörési lehetőséget - számolt be a VM sajtóirodája V. Németh Zsolt, a Pannonia Ethanol Zrt. dunaföldvári üzemének átadásán tartott beszédét követően.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A vidéki energiaellátásban célunk a kisebb kapacitású, helyi nyersanyagbázisra épülő és helyi igényeket kiszolgáló megoldások támogatása, különösen, ha azok hozzájárulnak a munkaerőpiacon hátránnyal induló rétegek foglalkoztatásához - tette hozzá a vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki arra is emlékeztetett, hogy az Európa 2020 stratégia, és az arra épülő Közös Agrárpolitika is kiemelten kezeli a klímaváltozás hatásainak enyhítését.

Nemcsak munkát, de kiszámíthatóbb jövőt is szeretnénk kínálni a hagyományosan mezőgazdasággal foglalkozó Tolna megyei és környékbeli gazdálkodóknak - fogalmazott Mark Turley, a Pannonia Ethanol alapító elnöke. Elmondta: az üzem öt hónappal rövidebb idő alatt és a tervezettnél olcsóbban épült meg. A gyár alapkövét 2010 augusztusában tették le, a beruházás teljes költsége 40 milliárd forint volt.

Az üzem helyben, illetve a régióban hetvennyolc munkahelyet hozott létre, és közvetetetten további 600 embernek adhat munkát. A gyár évente 240 millió liter üzemanyagot és 175 ezer tonna takarmányt állít elő, amihez 575 ezer tonna kukoricát vásárol a magyar termelőktől. Az alapanyagként szolgáló kiváló minőségű hazai kukoricának és a nemzetközi technológiának köszönhetően a dunaföldvári üzem Európában a legmodernebbek közé tartozik.

A gyárban tavasszal kezdődött a termelés, a vállalat már több tízmillió liter fenntartható módon előállított, környezetbarát üzemanyagként felhasználható bioetanolt értékesített európai partnereinek.

 

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája/MTI

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?