Ettől eldobod az agyad: így oldanák meg a világ egyik legnagyobb gondját a kutatók

agrarszektor.hu
A klímaváltozás tényét eddig is kár volt tagadni, az idei nyár ugyanakkor végleg bebizonyította, hogy van baj, méghozzá nem is kicsi. Mindenki tapasztalhatta, hogy milyen következményekkel jár, ha a felmelegedés miatt egyre kevesebb eső esik majd nyaranta. A tudósok már régóta dolgoznak olyan technológiákon, melyek segítségével esőt próbálnak előcsalni a felhőkből, többet már alkalmaznak is. Most azonban kiderült, hogy van más útja is a dolgoknak, és a tudomány "nem áll meg" az ezüst-jodid fellövésénél.

A Geophysical Research Letters hasábjain megjelent tanulmány szerint van mód arra, hogy elektromos töltést adjanak egy felhőnek. Mindez megváltoztatja a cseppek méretét, így csapadék formájában aláhullhatnak. A The Guardian azt írja, mindez segíthet „átbillenteni” a felhőket, hogy valódi esőfelhővé váljanak. Giles Harrison, a tanulmány vezető szerzője, a brit Readingi Egyetem tudósa szerint az elektromos töltés nem csak lelassítja a párolgást, de „fel is robbantja” a cseppeket. A tesztek során egy drón egy mérési hely fölött repülve rögzítette az elektromos mező és a cseppek jellemzőit - írja a hvg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eszköz pozitív és negatív töltéskibocsátóit felváltva kapcsolták be. A mérések alapján több vízcsepp keletkezett függetlenül attól, hogy pozitív vagy negatív töltés szabadult fel. A szakemberek úgy vélik, hogy a technológia a felhők mellett a köd esetében is felhasználható ugyanúgy. Sőt, ha mindez nem lenne elég, úgy lehetne így csapadékhoz jutni, hogy semmilyen kémiai mellékterméket sem idéznek elő.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?