Súlyos a helyzet Magyarországon: tragikus, ami a Tiszával történik

Súlyos a helyzet Magyarországon: tragikus, ami a Tiszával történik

agrarszektor.hu
Megkerülhetetlenné válik az, hogy a Tisza vízszintjét emeljék, hiszen az alacsony vízállás miatt több száz millió köbméter talajvíz folyik el Szerbia irányába. Azt, hogy ehhez milyen technikai megoldást választanak, a kor igényei alapján kell eldönteni. Nagy István agrárminiszter korábban azt mondta, társadalmi egyeztetést kell lefolytatni arról, hogy kell-e a Tisza vízszintjét úgynevezett fenékküszöbbel emelni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója ugyancsak az Infostart Aréna műsorában egyértelműen úgy foglalt állást, hogy szükség lenne egy ilyen beavatkozásra a Tiszán. Közölte, hogy a rendelkezésre álló potenciális vízkészletet növelni kell, amire az idei aszályos év is rámutatott, hiszen gyakorlatilag elmondható, hogy a végletekig ki kellett hegyezni a rendszert annak érdekében, hogy vizet tudjanak szolgáltatni. Az OVF főigazgatójának elmondása szerint többféle műszaki megoldás is lehetséges: fenékküszöb, vízlépcső. Emlékeztetett, Kiskörén és Tiszalökön már megvalósult egy-egy vízlépcső, valamint a szerbiai Törökbecsén is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek között van egy szakasz, ahol a hetvenes években terveztek ugyan egy vízlépcsőt, de ez végül nem valósult meg. Emiatt pedig elsüllyedt a meder, így a vízszint is süllyedt, melynek az lett a következménye, hogy mintegy 220 millió köbméter víz hiányzik az ország talajvízkészletéből. Láng István szerint ez a szakasz az alacsony vízszintjével gyakorlatilag megcsapolja az Alföldet. Tehát lényegében a talajvíz áramlik be a Tisza medrébe és Szerbia irányába folyik el. A szakember úgy véli, hogy a vízemelés megkerülhetetlen lenne, hiszen a Tisza vízszintje most nem normális. Annak technikai megvalósítását pedig leginkább a kor igényeihez kell igazítani, tisztázva olyan kérdéseket, hogy szükség van-e hajózásra, illetve vízienergia-termelésre. Korábban Nagy István arról számolt be, hogy fél-, egyméteres emelkedést kellene elérni, az OVF főigazgatója szerint azonban ennél jóval többet süllyedt a víz, van, ahol meghaladja a három métert.

Jó példa erre Szolnok városa, ahol idén új kisvízszint-rekord alakult ki és a kiskörei tározóból kellett tartani a vízhozamot, hogy a szolnoki ivóvízellátását biztosítani lehessen

- vélekedett.

A szakember szerint lehet egy a régi koncepcióba illő vízlépcsőt csinálni Csongrádnál, ami egy helyen állítja be a vízszintemelést és onnan biztosítja a gravitációs vízpótlást - ehhez viszont le kellene mondani a hajózásról.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szennyvízkezelés is megoldandó feladat

Láng István kitért a szennyvízkezelés problémájára is: minél távolabbról szállítják a szennyvizet, annál több kerül a folyókba, hiszen olyan helyre is eljut a csatornázás, ahová korábban nem. Ami pedig tetőzi a gondokat, hogy az alacsony vízszint miatt kevesebb vízben oldódik fel a szennyvíz. A villámárvizek is problémát okoznak, mivel sokszor a lezúduló csapadék meghaladja a szennyvíztisztítók kapacitását. Fontos lenne tehát, hogy a szennyvíztározó-, illetve előtározó-kapacitást megnöveljék. Ebben a kérdésben korábban Technológiai és Innovációs Minisztérium, ezután várhatóan a Nemzetgazdasági Minisztérium a legfőbb illetékes. A helyzet ugyanakkor korántsem egyszerű, mivel rengeteg egyeztetést kell végezni, mert nagyon sok konfliktuspont van a vízgazdálkodási-fejlesztésekben.

Címlapkép forrása: MTI/Mészáros János

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13