2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Itt a németek nagy terve: elképesztő, mi történhet az agráriummal 2030-ra

agrarszektor.hu
Cem Özdemir német szövetségi mezőgazdasági miniszter Kirchberg/Jagstban (Baden-Württemberg) a a szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium (BMEL) fenntarthatósági konferenciáján fiatalok jelentősebb részvételének fontosságát emelte ki, miszerint a fiatalok a kulcsa annak, hogy a mezőgazdasági és élelmezési rendszereket válságállóvá és jövőállóvá tegyük.

Bárki, aki ma vagy a következő években a szüleitől egy gazdaságot vesz át, egyre jobban ki lesz téve  klímaválság következményeinek - minden egyes nappal, amelyet tétlenül hagyunk elmúlni. Logikus, hogy a fiatalabb generációnak beleszólása legyen, felelősséget vállaljon és segítsen a dolgok alakításában. A politika feladata, hogy a jelen mellett mindig szem előtt tartsa a jövő generációit is

- mondta anémet szövetségi mezőgazdasági miniszter .

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdasági és élelmiszeripar szerkezetátalakításáról szóló nyitóbeszédében Özdemir hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóságnak méltányos egyensúlyt kell teremtenie a jelen és a jövő között. Minél korábban és minél megbízhatóbban indulnak el, annál hamarabb érik el ezt a célt, ami egyúttal válságállóbbá és erősebbé teszi őket. Termékeny talaj, beporzó rovarok, elegendő víz - ezek az előfeltételei annak, hogy ne kelljen éhezni.

A fenntarthatósági konferencián a hagyományos és biogazdaságok gazdái az élelmiszeriparral, a tudománnyal és a politikával vitatják meg, hogyan lehet jobban összehangolni az élet alapjainak, például a talajnak, a víznek, a levegőnek, az éghajlatnak és a biológiai sokféleségnek a védelmét és felhasználását. A konferencia különösen a fiatalabb generációra, valamint a fenntartható mezőgazdaság és táplálkozás megvalósítására vonatkozó elképzeléseikre és megközelítéseikre összpontosít. A „Fenntarthatóság most!” címmel a Jövő Bizottság két tagja fogja ismertette a fiatalok elvárásait: Theresa Schmidt, a Német Vidéki Ifjúság Szövetségének szövetségi elnöke és Moritz Tapp, a Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland e. V. (BUND) szövetségi ifjúsági igazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

Öt szakértői fórumon a táplálkozás, az állattenyésztés és a biogazdálkodás, az éghajlatvédelem és a vidéki területek témakörében, valamint vitakörökben egyeztették a résztvevők tapasztalataikat és megoldási megközelítéseiket. Özdemir szövetségi miniszter mellett Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke is felszólalt. A fenntarthatósági konferencia a kiindulópontja annak az átfogó konzultációs folyamatnak, amely a fenntartható mezőgazdasági és élelmezési rendszerekről szóló átalakulási jelentésről szól, és amelyet a BMEL a Szövetségi Környezetvédelmi Minisztériummal (BMUV) együtt 2023 folyamán készít el. Özdemir a válságból kivezető utakat a több biogazdálkodásban, a nagyobb állatjólétben és a megfelelőbb táplálkozásban látja:

Célunk, hogy a biogazdálkodás arányát 2030-ra 30%-ra tornásszuk fel. Ez a megközelítés a teljes értékláncban - a földeken és a termelésben, a boltok polcain, a házon kívüli étkeztetésben és természetesen a pénztárnál - a biotermékekről szól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?