Ennek nem lesz jó vége: rengeteg műanyag van a Dunában

Ennek nem lesz jó vége: rengeteg műanyag van a Dunában

agrarszektor.hu
A Duna budapesti szakaszán gyűjtött mintákon végzett vizsgálatok eredménye során megállapították: a mikroműanyagok átlagosan közel 50 részecske/m3 koncentrációban vannak jelen a vízben. Mindez igazolja az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. korábbi magyarországi vizsgálatait, a Parányi Plasztiktalány projekt során ugyanis átlagosan 50 részecskét detektáltak köbméterenként. Az Eurofins nemzetközi hálózata tudományos munkacsoportban is kutatja a mikroműanyagok vizsgálatának lehetőségeit.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Európai Uniós Horizon 2020 elnevezésű K+F támogatási rendszerbe tartozó Monplas projekt karrierjük elején álló kutatóknak nyújt segítséget azáltal, hogy a PhD-képzésüket nagy hírnévvel rendelkező kutatóműhelyekben, tématerületi kiválóságok vezetése mellett végzik. Ebben a projektben a fogadóintézményeken (egyetemek, kutatóhelyek) túl ipari partnerek vesznek részt - ez utóbbi helyekre érkeznek a kutatók gyakorlatra, szakmai tapasztalatot szerezni. Ez a modell tökéletesen működött a független laboratóriumi vizsgálatokat végző, budapesti Eurofins Analytical Services Hungary Kft. és az Aalborg-i Egyetem között is. Mindkét intézmény élenjár ugyanis a mikroműanyagok kutatásában - írja a laboratórium.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egyetem egyik hallgatója, Yuanli Liu 3 hónapot töltött Magyarországon, ahol az Eurofins Tudásközpont mikroműanyag-vizsgáló laboratóriumában Dr. Bordós Gáborral és Prikler Bencével közösen a magyar szakmai tapasztalat mentén kialakítottak egy olyan közös kutatási tervet, amely az egyetem és az Eurofins laboratóriumának vizsgálati módszerét hasonlítja össze. A nemrég a Science of the Total Environment című szaklapban megjelent tudományos publikációjukból kiderül, hogy a tudományos módszer-összehasonlítási kísérletet során a Duna budapesti szakaszán gyűjtöttek mintákat, az alapos mintaelőkészítés és a laboratóriumi vizsgálatok után pedig megállapították, hogy a mikroműanyagok átlagosan 45,4±27,7 részecske/m3 koncentrációban voltak jelen a vízben. Mindez igazolja az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. korábbi magyarországi vizsgálatait, a Parányi Plasztiktalány project során ugyanis átlagosan 50 részecskét detektáltak köbméterenként.

Az öt évvel ezelőtti kutatás során két dunai mérés eredményét összesítették. A szakemberek a Megyeri hídtól északra 1 köbméter vízben átlagosan 45, míg a déli mintavételi ponton, a Csepeli Szabadkikötőnél 55 részecskét azonosítottak. A mikromanyag terhelés nem csak a felsőbb szakaszokról származhat, hanem a városokra jellemző nagy népsűrűséggel is összefüggésben lehet: a csapadékkal bemosott szennyezés és a szennyvíztisztító-telepek is a mikroműanyagok jelentős forrásai lehetnek. A parányi plasztikok anyagfajtái a korábbi hazai mérésekhez hasonlóan a legnagyobb mennyiségben a fogyasztási cikkekhez, csomagolóanyagokhoz felhasznált polietilén, polipropilén és polisztirol voltak kimutathatók.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Aalborgi Egyetemmel közös kutatás során nem csak az derült ki, hogy a korábbi mérés helyes volt, hanem az is, hogy a különböző módszerekkel végzett vizsgálatok mindegyike megbízható, reprodukálható eredményeket ad, még akkor is, ha a végeredmények között eltérés mutatkozik. Ez is arra hívja fel a figyelmet, hogy a mikroműanyag vizsgálatok területén egyre nagyobb az igény a szabványosításra, e fontos lépés ugyanis hozzájárulna a mikroműanyagok elterjedésének pontosabb monitorozásához, amely elengedhetetlen a lehetséges káros hatások, kockázatok megismeréséhez.

Az Eurofins nemzetközi hálózata éppen ezért nemzetközi tudományos munkacsoportban is kutatja a mikroműanyagok vizsgálatának lehetőségeit. Első személyes találkozójukat ugyancsak Budapesten bonyolították le. Az eddig elért eredmények és tapasztalatok megbeszélése mellett a kutatók a módszerek és vizsgálatok harmonizálásáról is egyeztettek a norvég, ausztrál, amerikai, spanyol és magyar kutatók.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?