Veszélyes anyagok vannak a vizekben: vigyázat, súlyosan károsak lehetnek

Veszélyes anyagok vannak a vizekben: vigyázat, súlyosan károsak lehetnek

MTI
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol a műanyag pelletek nem szándékos kibocsátásából eredő mikroműanyag-szennyezés megelőzésére - közölte a brüsszeli testület hétfőn. A bizottság kiemelte: a műanyag, néhány milliméteres átmérőtől akár a több centiméteres átmérős nagyságig terjedő pellet a nem szándékos mikroműanyag-szennyezés egyik legnagyobb forrása. Az intézkedést indokolja, hogy jelenleg évente mintegy 52-184 ezer tonna pellet kerül a környezetbe a helytelen kezelés miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A javaslat célja annak biztosítása, hogy az EU-ban a pelletet kezelő valamennyi gazdasági szereplő megtegye a szükséges óvintézkedéseket, ami várhatóan 74 százalékkal csökkenti a pellet kibocsátását. Ez tisztább ökoszisztémákhoz vezet, hozzájárul a műanyagmentes folyókhoz és óceánokhoz, valamint csökkenti az emberi egészséget fenyegető potenciális kockázatokat - írták.

Az Európai Bizottság azt javasolja a gazdasági szereplőknek, hogy előzzék meg a pellet kiömlését. A mégis kiömlött pelleteket szigeteljék el annak biztosítására, hogy azok ne szennyezzék a környezetet, végső megoldásként a kiömlés vagy veszteség bekövetkezte után végezzenek tisztítást. A nagyobb gazdasági szereplőknek független harmadik fél által kiállított tanúsítványt kell beszerezniük, míg a kisebb vállalatoknak önbevallást kell tenniük a megfelelőségükről, hogy segítsék az illetékes nemzeti hatóságokat az ellenőrzésben. A szabványügyi testületeknek pedig harmonizált módszertant kell kidolgozniuk, hogy segítsék a gazdasági szereplőket veszteségeik nyomon követésében és a fennmaradó adathiányok kezelésében.

A bizottság emlékeztetett, a mikroműanyagok tartósan megmaradnak, nagyon mobilak és nehezen eltávolíthatók a természetből. Világszerte megtalálhatók, még a legtávolabbi helyeken és az emberi testben is. Műanyag pellet található a vízben és a talajban, beleértve a mezőgazdasági földterületeket is. Károsítja az ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget. A pelletet számos tengeri és part menti állatfaj nyeli le, ami fizikai sérülést vagy halált okozhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?