Sokkoló előrejelzés érkezett: ez várhat az emberiségre 26 év múlva

Sokkoló előrejelzés érkezett: ez várhat az emberiségre 26 év múlva

MTI
A globális felmelegedés a korábban véltnél gyorsabban zajlik és hosszabb ideje tart - állítják ausztrál kutatók egy tengeri szivacsokkal kapcsolatos tanulmányban. Az ausztrál tudósok által vezetett kutatás a Ceratoporella nicholsoni tengeri szivacsok kalcium-karbonát csontvázában megőrződött óceáni hőmérsékleti adatokat elemezte.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nature Climate Change folyóiratban publikált eredményeik szerint az iparosodás korának felmelegedése az 1860-as évek közepén kezdődött, ami megfelel a történelmi feljegyzéseknek, ugyanakkor több mint 70 évvel korábbi, mint amit a hajókról mért tengerfelszíni hőmérsékleti adatok sugalltak. Malcolm McCulloch, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora szerint a globális felmelegedést mintegy 0,5 Celsius fokkal alábecsülték, ami azt jelenti, hogy közelebb vagyunk a 2015-ös párizsi megállapodásban meghatározott, az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius fokos felmelegedésben meghatározott limithez, mint korábban gondolták. McCulloch közleményében rámutatott, hogy míg ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) 2020-ig 1,2 Celsius fokos felmelegedést becsült, a hőmérséklet valójában már 1,7 Celsius fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi arányban folytatódik, a globális átlaghőmérséklet növekedése a 2020-as évek végére biztosan meghaladja majd a 2 Celsius fokot, és 2050-re a 2,5 Celsius fokot is az iparosodás előtti időszakhoz képest

- hangsúlyozta a tudós. A professzor szerint további aggodalomra ad okot, hogy kutatásuk szerint a szárazföldi felmelegedés is gyorsabban zajlik, és 2050-re a szárazföldön az átlaghőmérséklet várhatóan mintegy 4 Celsius fokkal lesz magasabb az iparosodás előtti szintnél. McCulloch kiemelte, hogy a legnagyobb feladat jelenleg, hogy a globális felmelegedés mértékét legfeljebb 2 Celsius foknál megállítsák, de ehhez az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030 elejére, de legkésőbb 2040-re a felére kell csökkenteni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?