Fontos figyelmeztetést adtak ki a vizekről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Fontos figyelmeztetést adtak ki a vizekről: ezt jobb, ha mindenki tudja

MTI
Az utóbbi évtizedekben felgyorsult globális tengerszint-emelkedés jövőbeli pontosabb előrejelzését segíthetik egy nemzetközi kutatócsoport eredményei. A csoport, amelynek a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának egyik kutatója, Topál Dániel is a részese, a Nature Reviews Earth and Environment című folyóiratban jelentetett meg új cikket

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a jégtakarók változékonyságáról és azok szélsőséges olvadási eseményeiről nemcsak a ma megfigyelhető rövidebb távú változások tanulmányozásával szerezhetünk kulcsfontosságú információkat, hanem a jégtakarók viselkedésének hosszabb távú vizsgálatával is. A kutatás hangsúlyozza a jég-légkör-óceán kölcsönhatások éves, évtizedestől az évezredekig terjedő időskálán való tanulmányozásának fontosságát.

A Topál Dániel által vezetett szekció a légkör által vezérelt jégolvadási folyamatok jobb megértését hangsúlyozza. A kutató szerint a grönlandi és az antarktiszi jégtakarók felett megfigyelt felmelegedési folyamatok pontos fizikáját a modern globális éghajlati modellek nem pontosan szimulálják, ez pedig súlyosan befolyásolja a globális tengerszint-emelkedés jövőbeli előrejelzéseit. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a jégtömeg jövőbeli változásainak előrejelzését javítani lehetne azzal, ha a szimulált jég-légkör kölcsönhatásokat kijavítanák.

Az, hogy észrevettük ezt a problémát, az első lépés ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a kapcsolódó előrejelzési bizonytalanságokat. A műszeres mérési kampányok kiterjesztését és a modellek célzott kiértékelését egyaránt ösztönözzük

- hangsúlyozta Topál Dániel.

Edward Hanna, a kutatás vezető szerzője szerint a jövőbeli tengerszint emelkedés mértékét illetően döntő fontosságú lesz, hogy az Antarktisz és Grönland óriási jégtakarói hogyan reagálnak a folyamatban lévő éghajlatváltozásra. Magyarázata szerint a jégtakarók tömegvesztése nem egy egyszerű, egységes válasz az éghajlat felmelegedésére, hanem például rövid távú (jellemzően néhány napos) extrém olvadási események, valamint a part menti jégtáblák katasztrofális leszakadása, amely relatíve gyorsan bekövetkezhet és egyszerre nagymennyiségű jeget juttat az óceánba.

A jégtakaró változékonyságának mintázatai, folyamatai és hatásai azonban a napoktól az évezredekig terjedő különböző időskálákon nem eléggé pontosan ismertek. Az egyszerre több időskákán történő változékonyság figyelmen kívül hagyása pedig torz előrejelzéseket eredményezhet

- figyelmeztetett Edward Hanna.

A közlemény szerint a tanulmány az Ice Sheet Mass Balance and Sea Level (ISMASS) szakértői csoport, a World Climate Research Programme's Climate and Cryosphere projektje, valamint a Scientific Committee on Antarctic Research és az International Arctic Science Committee támogatásával megvalósult "Ice Sheets: Weather vs Climate" workshop eredményeként jött létre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 12. 09:03