Fontos dolog derült ki a magyar földekről: ez sok mindenre hatással lehet

Fontos dolog derült ki a magyar földekről: ez sok mindenre hatással lehet

agrarszektor.hu
Országos felmérést végzett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata márciusban, melynek célja a gazdálkodói hajlandóság megismerése a víz tájban tartására a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken. A felmérés során alig 1 hónap alatt, a válaszadásra kijelölt mintegy 11 ezer potenciálisan érintett termelőből, több, mint 10 ezer gazdálkodó adott választ, ami alátámasztja a klímaszélsőségek okozta problémákra keresendő válaszok szükségességét - olvasható a NAK közleményében. Az éghajlatváltozás hatása a világ agráriumára és a magyar mezőgazdaságra kiemelt téma lesz az AgroFuture 2024 konferencián, amire még nem késő jelentkezni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az egyre szélőségesebbé váló időjárás és a globális felmelegedés okozta hektikus csapadékeloszlás miatt egyre sürgetőbb feladat a hatékony vízgazdálkodás kialakítása - az egyes gazdaságok szintjén is. 2022-ben évszázados aszállyal kellett hazánknak megbirkóznia, ráadásul a Meteorológiai Világszervezet is megerősítette, hogy a mérések óta a 2023-as év volt globálisan a legmelegebb. Az Agrárkamara ezért felmérést indított tagjai körében. A NAK falugazdász-hálózaton keresztül feltérképezte a területi vízmegtartási megoldásokra vonatkozóan a gazdálkodói tudást, igényt és hajlandóságot, valamint, hogy ezek alkalmazásához milyen feltételek mellett képesek, illetve tudnak hozzájárulni a gazdák. A felmérés a természeti-környezeti és műszaki szempontok alapján kijelölt, 40 ezer hektár mélyfekvésű, potenciálisan vízvisszatartásra alkalmas területekhez kapcsolódott, mely közel 11 ezer gazdálkodót és 250 ezernyi termőterületét érinti.

Az éghajlatváltozás vitathatatlanul folyamatban van, jelenleg a felmelegedés periódusa zajlik, amihez meg kell tanulni alkalmazkodni. Ez azonban nem csak nem csak állami, hanem termelői feladat is. A NAK nem csak feladatának, hanem küldetésének is érzi, hogy segítse tagjait a változásokhoz szükséges döntések meghozatalában, szakmai támogatásában.

A kérdőív kiértékelését, illetve a szakmai válaszok feldolgozását követően a NAK workshopok elindítását tervezi az érintett termelők körében, ahol szakmai és jogi szempontból is megismerkedhetnek a fenntartható, ökoszisztéma-alapú területi vízgazdálkodás módszereivel, valamint a Közös Agrárpolitika keretében hamarosan megnyíló vízvédelmi célú nem termelő beruházási támogatások részleteivel. A NAK céljai közt szerepel - az Agrárminisztérium megbízásából az OVF, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettudományi Intézetének Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontja, valamint az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. szakmai együttműködés keretein belül - olyan mintaterületek kiválasztása, amelyek segíthetik a jó gyakorlatok kialakítását és a pályázatokon való elindulást.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?