Jó a környezetbarát gazdálkodás, csak fizesse meg valaki

Jó a környezetbarát gazdálkodás, csak fizesse meg valaki

agrarszektor.hu
A regeneratívabb gazdálkodási gyakorlatok révén 2030-ra az élelmiszerrendszer üvegházgáz-kibocsátása a felére csökkenhetne. Az ilyen módszerek bevezetése azonban költséges és kockázatos lehet, amikor a gazdák a megélhetésért küzdenek. Egy jelentés szerint a vállalatoknak arra kellene törekedniük, hogy vállaljanak nagyobb részt a költségekből. Mindez a legtöbb esetben nem valósul meg, ám pozitív példák is vannak: az OFI és a Nestle a célzottan regeneratív gyakorlatokat kísérleti jelleggel alkalmazó és pénzügyi ösztönzőket kínáló vállalatok között van – írja a Reuters.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az élelmiszer előállítása az egyik legnagyobb hozzájárulója az éghajlati és természeti válságnak globálisan. Az a mód, ahogyan termesztjük, elosztjuk, fogyasztjuk és ártalmatlanítjuk az élelmiszereket, évente az összes üvegházhatású gázkibocsátás egyharmadáért felelős. Az élelmezési rendszerek a legnagyobb mértékben hozzájárulnak a biológiai sokféleség csökkenéséhez is.

Vannak jó megoldások, de költségesek

A regeneratív mezőgazdaság olyan megközelítés, amely csökkenti a víz- és vegyszerhasználatot, megakadályozza a talajok leromlását és az erdőirtást, valamint helyreállítja és javítja a talajt, a vizet, a biológiai sokféleséget és a szén körforgását a gazdaságokban és azok környékén.

Az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért, az Élelmiszer- és Földhasználati Koalíció (FOLU) és a We Mean Business (WMB) közelmúltban megjelent jelentése, a Future Fit Food and Agriculture szerint az ilyen gyakorlatok 2030-ra a felére csökkenthetik a globális élelmiszerszektor üvegházhatású gázkibocsátását, és csökkenthetik a mezőgazdaság növényeket, élővilágot és édesvizet érintő negatív hatásait.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termelőkön csattan az ostor

Például egy brazíliai nagyüzemi marhahúsfarm esetében a kibocsátások mindössze 30%-os mérséklése a bevételek 17%-ába kerülhet, ami elég ahhoz, hogy fizetésképtelenséget idézzen elő. A fejlődő országok kisbirtokos gazdáira gyakorolt hatás még ennél is nagyobb.

A jelentés következtetése szerint a láncban feljebb elhelyezkedő vállalatoknak több költséget és kockázatot kell vállalniuk. A számukra felmerülő költségek a bevételeiknek sokkal kisebb részét teszik ki, a becslések szerint egy tipikus húskereskedő esetében a bevételek 3%-át, egy multinacionális élelmiszeripari vállalat esetében pedig kevesebb mint 1%-át.

Vannak jó példák

Egyelőre azonban nem sokan tesznek erőfeszítéseket az átállás költségeinek igazságosabb megosztására – teszi hozzá a cikk, amely ugyanakkor több pozitív példát is megemlít. Mint írják, a Nestle is folytat regeneratív mezőgazdasági programokat a gazdáival. Világszerte mintegy 700 agronómusból álló hálózattal rendelkezik, akik közvetlenül támogatják a gazdákat, és kísérleti projekteket indít annak tesztelésére, hogy mely regeneratív módszerek működnek a legjobban, például az agrárerdészet a kakaó és a kávé esetében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?