Térképen a klímaváltozásnak legkitettebb magyar régiók - Az agrártársadalom a legsérülékenyebb

agrarszektor.hu
A globális éghajlatváltozás hatással van az általános egészségi állapotra, a megbetegedési és halálozási viszonyokra. Az éghajlati sérülékenység azonban az egyes régiókban nagyon különböző, aminek társadalmi-gazdasági okai is vannak - áll a KSH által publikált legfrissebb Területi Statisztika kiadványban. Magyarország fontos mezőgazdasági régiói társadalmi szempontból is a legsérülékenyebbek a klímaváltozással szemben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tanulmány szerzői  leszögezik, hogy Magyarországon a hőhullámos napok gyakorisága 2021 és 2050 között az ország egész területén 20-70%-kal növekedhet a klímaprognózisok alapján. A hőhullámok bizonyított egészséghatásai hőstressz kialakulásával, a keringési rendszeri megbetegedések gyakoribbá válásával és többlethalálozással járnak együtt. Ezek a hatások mindenkit érintenek, azonban vannak olyan társadalmi csoportok, amelyek nagyobb mértékben veszélyeztetettek, sérülékenyebbek, például 5 év alatti gyermekek, 60 év feletti idősek, a szabadban dolgozók vagy a krónikus betegségben szenvedők és a hátrányos helyzetűek.

Hőhullámok az 1990-es évek eleje óta egyre gyakrabban fordulnak elő hazánkban: ez idő alatt a legjelentősebb hőhullámok 12-52%-kal növelték a többlethalálozás mértékét.

A hőségriasztás I. fokozatába tartozó napok száma elsősorban a Dél-Alföld területén növekedett.

Az éghajlatváltozással kapcsolatban az alkalmazkodó képesség nagymértékben függ az egyéni elhárítási lehetőségektől, például nyári utazás, légkondicionáló beszerelése, kiköltözés a városból. Ezek jelentősen összefüggnek adott térség társadalmi-gazdasági fejlettségével és a helyi lakosság életminőségével.

A hőhullámokkal szembeni érzékenység területi mintázata részben a beépítettséggel és az urbanizáltság fokával, részben a hátrányosabb társadalmi-gazdasági helyzettel mutat szorosabb kapcsolatot a tanulmány szerint. A sűrűbben beépített településeken élő népesség érzékenyebben reagál a városi hőszigethatásra, viszont a városokban erős a társadalom alkalmazkodó képessége is. Ezzel szemben a hátrányos helyzetű  Északkelet- és Délnyugat-Magyarországon az erős érzékenység gyenge alkalmazkodó képességgel párosul. A középhegységek vonala kettéosztja az országot:

míg északnyugaton összességében mérsékelt a társadalom sérülékenysége a klímaváltozással szemben, addig délkeleten erős. Az ország sérülékeny régiói egyben az ország legfontosabb mezőgazdasági területei is.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?