Talajjavítás mesterfokon: így turbózzák fel a termőföldeket az élelmes brit gazdák

Talajjavítás mesterfokon: így turbózzák fel a termőföldeket az élelmes brit gazdák

Nagyon rossz állapotban vannak a termőföldek Nagy-Britanniában. Egy brit tudósok által kifejlesztett talajegészségi index alapján a szigetország termőtalajainak közel 40%-a minőségileg a legrosszabb kategóriába tartozik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Rothamsted Research által megalkotott index segítségével először mutatták ki a tudósok, hogy Angliában és Walesben a mezőgazdasági művelés alá vont földterületek 38%-a rossz állapotban van a termőtalaj egészségét és minőségét tekintve. Ezzel szemben a füves és erdős területek talajainak mindössze 7%-a van hasonló állapotban, írta meg a FarmingUK.

Az új index a talajokat a bennük található szerves anyag és az agyag aránya szerint osztályozza. A tudósok szerint ez jó előrejelzője lehet annak, hogy mennyi szenet képes felvenni és elraktározni a talaj - ami elsődleges fontosságú szempont a klímaváltozás elleni küzdelem során -, valamint azt is jelzi, hogy általában milyen állapotban van az adott terület. Az index megalkotásához a tudósok több mint 3800 talajmintát használtak fel, amelyet 1978 és 1983 között gyűjtöttek be egy nagy nemzeti talajfelmérés keretein belül.

Jonah Prout, a tanulmány fő szerzője elmondta, hogy a talajban levő kötött szén mértékének változása időbe telik, így a négy évtizede begyűjtött minták elemzése alapján levont következtetések jó eséllyel ma is megállják a helyüket. Ahogy a kutató fogalmazott, a kötött szén létfontosságú a talaj ideális működéséhez, de ennek abszolútértéke nem jelzi mindig pontosan az adott földterület egészségét, a különféle talajtípusok változatos jellege miatt.

A talajok széles skálájának elemzésével, egész Angliában és Walesben ki tudtuk próbálni ezt az indexet a talajszerkezet mutatójaként - amely kulcsfontosságú a talaj működéséhez -, valamint annak mérésére, hogy kell-e javítani az adott talajt

- magyarázta Jonah Prout.

A kutató azt is elmondta, hogy a kapott értékek nagyjából függetlenek az éghajlattól, a talajtípustól és attól, milyen mértékű vegetáció található rajtuk, így ez egy független, igazi mutatója annak, hogy milyen állapotban van az adott talaj. A Rothamsted Research szerint az index két rutinszerűen elvégzett vizsgálat eredménye, amelyet Nagy-Britannia és Wales bármely földterületén egyszerűen el lehet végezni. A kutatóintézet szerint a kapott eredmények segíthetnek a gazdáknak az általuk művelt talajok minőségének javításában, ezáltal pedig segítségükre lehetnek az élelmiszertermelésben, az árvízvédelemben és a szénmegkötésben is.

A tanulmány társszerzője, Steve McGrath professzor elmondta, hogy korábban senki se tudta még megmondani, hogy a talajban található szerves anyagok mely mértékénél lehetett kijelenteni, hogy az adott talaj jó állapotban van. A tudós szerint ez az index, pusztán csak a talaj állapotának megmutatásával segítséget nyújthat a gazdáknak abban, hogy a lehető legjobban használják ki a földjeiket, hogy tudják, hol termesszenek növényeket, hol van szükség kezelésre és hol lehet építkezni.

A talajminőség javítására számos módszer létezik, de először azt kell tudnunk, pontosan mire is van szüksége az adott talajnak. Az általunk megalkotott módszerrel ezt a kérdést könnyen meg lehet válaszoln

- mondta Steve McGrath.

A professzor azt is elmondta, hogy az indexet úgy lehet kiszámítani, hogy megmérik a talajban levő kötött szén és az agyag arányát, majd a mintákat ezen érték alapján "nagyon jó", "jó", "közepes" vagy "leromlott" kategóriába sorolják. Azokat a talajokat, amelyekben legalább 13-szor több agyag van, mint szén, “leromlottnak" kell tekinteni, míg azokat a talajokat, amelyekben az agyag mennyisége kevesebb, mint nyolcszorosa a szénhez képest, a “nagyon jó" kategóriába tartoznak. Sajnos ezen skálán a mezőgazdasági művelés alá vont területek 38,2%-a, a füves területek 6,6%-a és az erdős területek 5,6%-a tartozik a legrosszabb kategóriába. Az angliai és walesi helyzetképet nézve Jonah Prout szerint a következő lépés egy későbbi hosszútávú felmérés lesz, amelynek során megvizsgálják majd, hogyan változtak (ha egyáltalán változtak) ezek az értékek az eltelt időben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03