2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

A munka ünnepe sem hoz felüdülést a külföldi földvásárlóknak

Hiába jár le a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási moratórium?
 
 

Idén május elseje, a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási moratórium lejárta után sem szerezhetnek termőföld tulajdont külföldiek Magyarországon, ennek jogi hátterét a kormány megteremtette - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Az államtitkár azt követően beszélt a témáról, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumban vezetésével a zsebszerződésekkel foglalkozó tárcaközi bizottság összegezte az elmúlt két évben végzett munka eredményeit.

Budai Gyula kitért arra: a testület szerdai ülésén számba vette azt a jogalkotási tevékenységet, amely megakadályozza a külföldiek termőföldtulajdon-szerzését Magyarországon. A jogalkotási folyamatból kiemelte az új Büntető törvénykönyv azon cikkelyeit, amelyek tételesen büntetik a zsebszerződések megkötését, továbbá az új földforgalmi törvényt, amely szintén a földspekuláció gátja.

Külön kitért Nagy István, fideszes országgyűlési képviselő önálló törvényjavaslatára, amely már az Országgyűlés előtt van - és azt az államtitkár reményei szerint még februárban el is fogadhatják. Ez lehetővé tenné, hogy bírósági úton a zsebszerződésekkel érintett területek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez kerüljenek.

Emellett a Közigazgatási és Igazságügyi, valamint a Belügyminisztérium, továbbá a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), a Nemzeti Parkok és az NFA képviselői tájékoztatták a jelenlévőket, hogy a hatályos jogszabályok alapján milyen lépések tehetők meg a termőföld spekuláció letörésére. Példaként hozta annak a biztonsági matricának a bevezetését, amely szavatolja az állami jóváhagyást a termőföld adásvételekor. Ez biztosítja, hogy május 1. után a zsebszerződéseket ne lehessen benyújtani a földhivatalokhoz - mondta Budai Gyula.

Sokkal könnyebb lenne a helyzet ezen a területen, ha 2002-ben a Medgyessy kormány nem szüntette volna meg azt a zsebszerződéseket vizsgáló bizottságot, amelynek az lett volna a feladata, hogy ezeket a szabályellenes jogügyleteket feltárja - hangsúlyozta.

Budai Gyula kitért rá, hogy a testület foglalkozott az osztrák gazdálkodók által kötött zsebszerződésekre vonatkozó jogi problémákkal is. Ezek közül kiemelte a haszonélvezeti joggal való visszaélés lehetőségét, szavai szerint ezzel a jogintézménnyel szerették volna az osztrák gazdák legalizálni a magyar termőföld tulajdonjogának megszerzését.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tulajdon alkotmányos alapjog, a haszonélvezeti jog pedig nem az. A haszonélvezeti jogot azért kötötték ki a szóban forgó szerződésekben, hogy így színleljék a tulajdon átruházást. Azzal pedig, hogy jogilag egyértelművé vált: a haszonélvezeti jog csak közeli hozzátartozók között alkalmazható jogelv a gondok további megoldásának irányát is kijelölte Magyarország ezen a területen - mondta Budai Gyula.

Korábban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Agrárszektor.hu-nak nyilatkozva is beszélt a külföldiek földszerzéséről. A miniszter már decemberben úgy fogalmazott, hogy „a zsebszerződést nem lehet legalizálni, a törvény ezt lehetetlenné teszi, ugyanis a földvásárláshoz a helyi földbizottság döntése kell, és ez kiszűri a zsebszerződések jelentős részét. Ha valaki most át akarja alakítani a zsebszerződést adásvételi szerződéssé, a földbizottságon ez nem megy át. De valamennyi szerződést, ami a földtulajdonnal kapcsolatos, egy speciális állami nyomtatványhoz kötjük, egy állami jelzéssel ellátott papíron lehet majd szerződni, így nem működik majd az, hogy valaki elővesz egy szerződést a fiókból, és ráírja a dátumot”. Hozzátette: arra számítunk, hogy bár ez a műfaj 20-25 év alatt alakult ki lehet, hogy még hamarabb el is fog tűnni.

Az interjú teljes anyagát ide kattintva tudják elolvasni.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben